Măsurile de protecție pe care angajatorii sunt obligați să le asigure angajaţilor în zilele caniculare

Data publicării:
INDIA CANICULA MORTI

 

Legislaţia în vigoare prevede că în perioadele cu temperaturi extreme, care depăşesc 37 de grade şi sunt corelate cu condiţiile de umiditate mare, angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor.

Astfel, pentru salariaţii care lucrează în aer liber, angajatorii trebuie să ia măsuri de reducere a intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, de alternare a efortului dinamic cu cel static şi a perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite şi să asigure fiecărui lucrător câte doi-patru litri de apă minerală, duşuri şi echipament individual de protecţie.

În cazul angajaţilor care lucrează în spaţii închise, trebuie să se ia măsuri de ventilare corespunzătoare.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, trebuie să ia măsurile de reducere a programului de lucru sau de eşalonare pe două perioade a zilei de lucru, respectiv până la ora 11.00 şi după ora 17.00, iar acolo unde se impune, întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

Pentru prevenirea unor accidente determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, angajatorii trebuie să ia următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Inspectorii de muncă vor face controale la angajatori, pentru a vedea dacă în zilele cu temperaturi extreme iau măsurile legale obligatorii. Angajatorii care nu respectă prevederile legale riscă amenzi între 1.500 şi 2.500 de lei.

Temperaturile în cazul cărora se aplică măsurile de protecţie a angajaţilor sunt cele monitorizate şi certificate de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de caniculă pentru şase judeţe din vestul şi nord-vestul ţării, unde temperaturile maxime vor ajunge la 37 de grade, în cursul zilei de luni, urmând ca marţi şi miercuri valul de căldură să se extindă în toată ţara.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, luni, vremea va fi caniculară în regiunile vestice şi nord-vestice, respectiv în judeţele Arad, Timiş, Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, unde se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35 - 37 de grade, iar indicele de temperatură- umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Maxime termice de 35-36 de grade vor fi luni şi în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri