METEO. Cod galben de ploi, vânt şi ninsori la munte

Data publicării:
Ploaie ploi vant vremea meteo - Guliver Getty Images-3

 

FOTO: Gulliver/Getty Images

ACTUALIZARE 13.00. Avertizarea intră în vigoare marţi, ora 9.00 şi va fi valabilă până miercuri la ora 21.00.

În intervalul menţionat, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei şi zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali pe arii extinse vor fi ploi, temporar mai intense, astfel că se vor cumula local cantităţi de apă de peste 20...30 l/mp şi izolat peste 50 l/mp. La altitudini mai mari de 1700 m, în special în Carpaţii Meridionali, precipitaţiile vor fi sub formă de ninsoare.

În zonele atenţionate, temporar vântul va avea intensificări cu viteze de 55...65 km/h, iar la munte rafalele vor depăşi 70 km/h.

În sudul, sud-estul şi centrul ţării valorile termice din timpul zilei vor caracteriza o vreme rece pentru această perioadă din an.


Vremea va fi plăcută azi în cea mai mare parte a ţării, cu temperaturi maxime care vor fi cuprinse între 15 şi 22 de grade Celsius. Norii se vor înmulţi în majoritatea regiunilor şi va ploua local în sud-vest şi la munte. Aversele, însoţite şi de vânt, se vor extinde în timpul nopţii în tot sudul ţării, iar la altitudini mari va apărea lapoviţa.

Spre mijlocul săptămânii, ploile vor deveni insistente, iar vremea se va răci peste tot.

În jumătatea de sud a ţării, se vor acumula cantităţi de apă de peste 25 de litri pe metru pătrat şi va cădea grindina. În zonele montane înalte vor fi ninsori şi lapoviţă, iar vântul va sufla cu putere. Vremea se va îndrepta joi, mai ales în regiunile vestice şi nordice unde maximele vor trece de 20 de grade Celsius.

Norii vor fi insistenţi la munte în majoritatea masivelor, însă ploile vor prefera Munţii Banatului şi vestul Carpaţilor Meridionali. La peste 2000 de metri va apărea lapoviţa, iar vântul va fi mai intens. Temperaturile vor scădea uşor în toată zona montană.

În schimb, la malul mării, prima zi a săptămânii va fi frumoasă, iar norii se vor strânge noaptea când vor apărea şi ploile. Din cursul după-amiezii se va intensifica vântul care ca spori senzaţia de răcoare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri