Mihail Vlasov, între lege şi jocuri de noroc

Data publicării:
vlasov-1

În interviurile acordate după revoluţie fostul judecător a explicat că, de fapt, a fost o victimă a regimului comunist.

„Eram un tânăr judecator mai greu de stăpânit decât sunt acum pentru că aveam apanajul vârstei. Şi eram singurul judecător din ţară care nu era membru de partid. Şi am fost obligat să condamn un tip şi nu l-am condamnat. Sigur că n-a contat ce-am făcut eu pentru că instanţa superioară peste mine l-a condamnat”, a povestit el pentru Evenimentul Zilei.

Mihail Vlasov a fost un apropiat al grupului liberalilor de la Iaşi şi în special al lui Relu Fenechiu, aflat acum în închisoare pentru corupţie. Una dintre fiicele sale, Vanda Vlasov, este căsătorită cu fostul ministru al Internelor şi al Românilor de Pretutindeni, Cristian David. Şi ginerele său este urmărit penal, pentru fals în declaraţia de avere. A încercat, potrivit DNA să ascundă 60.000 de euro, pe care nu îi putea justifica.

Mihail Vlasov conduce Camera de Comerţ şi Industrie a României din 2007. A devenit şeful instituţiei în mijlocul unui scandal legat de schimbarea legii de organizare a acesteia. Iniţiatorul legii era Victor Ponta, pe atunci deputat PSD.

De atunci, Mihail Vlasov a încercat în repetate rânduri să îşi subordoneze Registrul Comerţului, aflat la Ministerul Justiţiei. A patra tentativă a avut loc în 2013. La acel moment, ministru al Justiţiei era Mona Piovniceru, despre care presa a scris că este o apropiată a sa. Ministrul, fost judecător la Iaşi ca şi Mihail Vlasov, ar fi locuit chiar în una dintre casele preşedintelui Camerei de Comerţ. Ambii au admis că au o relaţie de prietenie. Ministrul nu a dat niciun aviz pentru iniţiativa lui Mihail Vlasov de a prelua Registrul Comerţului, o instituţie care generează anual venituri de peste 60 de milioane de euro. Proiectul a fost respins de Senat.

În mai 2012, 12 Camere Județene de Comerț au făcut o plângere la DNA împotriva lui Mihail Vlasov, pentru abuz în serviciu. Era acuzat de cheltuirea nejustificată a peste 1.300.000 de euro din bugetul Camerei de Comerţ. Nu a fost trimis în judecată.

Mihail Vlasov a fost implicat şi într-un scandal legat de jocurile de noroc. Ar fi împurmutat bani de la cămătari pentru a-şi finanţa viciul. Era pe lista clienţilor interlopilor din clanurile Duduianu şi Caran.

„Acesta frecventează săptămânal cazinourile. Pariază sume considerabile de bani, iar în momentul în care pierde, pentru a continua sa joace, apelează la diverși cămătari”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Un alt obişnuit al sălilor de jocuri, afaceristul Abbas Mohamad Ali, spunea despre Mihail Vlasov că, într-una dintre seri, a imprumutat 1.500.000 de euro de la cămătari, sumă pe care le-a restituit-o a doua zi.

Printre clienții din cazinouri, dar și printre cămătari, se cunoaşte faptul că atunci când vine în cazino Mihail Vlasov, zis ''nea Mişu'' acesta obişnuieşte să joace sume mari de bani, motiv pentru care acestia merg în cazinouri la momentele respective, având asupra lor bani pentru a-l împrumuta pe jucător”, potrivit procurorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri