Milionar român,  mort într-un avion în Costa Rica

Data publicării:
avianca 1

FOTO: Facebook

Aproape de aterizare, femeia a alertat stewardesele, îngrijorată că partenerul ei nu s-a mai întors de la toaletă. Însoţitoarele de zbor l-au găsit pe omul de afaceri fără suflare, cu o eşarfă strânsă în jurul gâtului. Costel Comăna era acţionarul majoritar al companiei feroviare Regiotrans. Viaţa lui părea de invidiat până anul trecut, când a început să aibă probleme de sănătate şi a suportat o intervenţie delicată la coloana vertebrală. Apoi, săptămâna trecută, a aflat că procurorii anticorupţie au început o anchetă care îi viza firma. Cu toate acestea, avea planuri de viitor şi nu dădea senzaţia că renunţă la luptă.

„Trebuia să fie pe 6 martie în București și tocmai vorbisem să facem Paștele împreună”, spune Cristi Pascu, prieten cu Costel Comăna.

Omul de afaceri avea însă motive să fie îngrijorat. Era căutat de procurorii anticorupţie care voiau să îl audieze în dosarul în care partenerul lui de afaceri a fost arestat săptămâna trecută.

Compania Regiotrans deţine 15 la sută din piaţă şi în 2013 a avut venituri de 60 de milioane de euro. Procurorii cred însă că afacerile mergeau bine pentru că acţionarii mituiau oficiali de la Ministerul Transporturilor şi Căile Ferate Române ca să obţină subvenţii de la stat şi mai multe rute pe care să circule trenurile particulare.

Costel Comăna divorţase de soţie, dar încă locuiau sub acelaşi acoperiş. Omul de afaceri a fost anul trecut pe locul 166 în topul milionarilor din România, era proprietarul a trei companii din domeniul feroviar şi deţinea mai multe proprietăţi imobiliare.

_____________________________________________________________

ACTUALIZARE 14:40 „REGIOTRANS BRAŞOV anunţă cu profund regret încetarea din viaţă a domnului COSTEL COMANA, unul din fondatorii grupului”, informează un comunicat din partea companiei transmis redacției Digi24.

„În ultima perioada domnul Costel Comana a avut probleme medicale majore şi a suferit o serie de intervenţii chirurgicale. De asemenea, pe fondul problemelor medicale, domnul Costel Comana se retrăsese din managementul companiilor.

Grupul de firme Regiotrans este alături de familia domniei sale.

Rugăm insistent mass-media să respecte durerea familiei şi să dea dovadă de decență”, mai spune comunicatul REGIOTRANS BRAȘOV.

Omul de afaceri Costel Comana, care controla operatorul de transport feroviar Regiotrans, alături de Iorgu Ganea, era cercetat în dosarul în care oficiali din Ministerul Transporturilor şi din CFR sunt suspectaţi de luare de mită pentru favorizarea unor firme la licitaţii, reamintește Mediafax.

În acest dosar, omul de afaceri Iorgu Ganea şi Estrella Ştefănescu, şefa Serviciului Urmărire Transporturi din CFR, au fost arestaţi preventiv în 20 februarie.

De asemenea, sunt urmăriţi penal Claudiu Octavian Dumitrescu, director al Direcţiei Feroviare din cadrul Direcţiei Generale Transport şi Infrastructură din Ministerul Transporturilor, şi Costache Nicolau, fostul director general al Regionalei Căi Ferate Braşov. În acelaşi caz se fac acte de urmărire penală și față de SC Regiotrans SRL Braşov, Florin Hădărean, directorul societății, şi Gheorghe Valentin Ciapraz.

Procurorii au făcut, în 18 februarie, percheziţii la Ministerul Transporturilor, Compania Naţională CFR, Regionala CFR din Braşov şi mai multe firme.


ACTUALIZARE 11:45 Răspunsul MAE la solicitarea Digi24:

„În data de 25 februarie 2015 consulul onorific al României în Republica Costa Rica a informat telefonic Ambasada României la Ciudad de Mexico, în a cărei circumscripţie se află şi Costa Rica, asupra decesului unui cetățean român.

Incidentul a fost semnalat misiunii diplomatice şi de către autorităţile locale competente care au confirmat decesul cetăţeanului român.

Potrivit primelor informaţii obţinute, cetăţeanul român s-ar fi sinucis prin strangulare, în grupul sanitar al avionului. Cetățeanul român se afla la bordul unei aeronave care efectua o cursa între aeroportul Bogota, Columbia, și aeroportul internațional Juan Santamaria din San Jose, Costa Rica. Acesta era însoţit de o femeie de cetăţenie română.

Consulul onorific al României în Costa Rica s-a deplasat în regim de urgenţă la aeroport pentru discuții cu oficiali ai Procuraturii și pentru a acorda asistență consulară cetățenei române care însoţea persoana decedată. Cetățenei române i-au fost luate declarații de către autoritățile locale competente, în prezența consulului onorific, care i-a facilitat traducerea din română în spaniolă.

Au fost întreprinse, în regim de urgență, demersuri de informare a familiei cetățeanului român și de obținere a deciziei acesteia privind repatrierea trupului neînsuflețit.

Atât consulul onorific al României în Republica Costa Rica, cât şi Ambasada României la Ciudad de Mexico menţin cazul în atenţie, păstrează permanent legătura cu autoritățile locale şi vor continua acordarea asistenţei consulară în limita competenţelor legale”. 



ACTUALIZARE 10:06 Poliția judiciară din Costa Rica l-ar fi identificat pe român, scrie presa locală. Acesta ar fi călătorit cu o femeie de 35 de ani. 

Era a doua oară când victima vizita Costa Rica. Presupusa sa sinucidere s-a petrecut cu cinci minute înainte de aterizare. Femeia care îl însoțea a declarat că acesta a fost agitat în timpul călătoriei și se dusese de mai multe ori la baie.

Poliția mai spune că femeia care îl însoțea avea asupra ei 11.000 de euro, care i-au fost confiscați până la explicarea provenienței lor.


„Avianca anunţă cu regret că un pasager român a fost găsit mort la bordul zborului LR 697 operat astăzi (miercuri - n.r.) de către filiala sa LACSA pe ruta Bogota-San Jose", a anunţat compania columbiană într-un comunicat.

Zborul comercial a decolat de la Bogota la ora locală 8.01 (16.31, ora României) şi a sosit la San Jose la ora locală 9.05 (18.05, ora României).

Autorităţile de pe Aeroportul Internaţional Juan Santamaria au confirmat moartea românului.

Avianca a transmis condoleanţe familiei şi prietenilor cetăţeanului român.

Autorităţile din Costa Rica au demarat o investigaţie cu privire la cauzele incidentului.

Românul avea 53 de ani și s-ar fi sinucis, scrie presa din America Latină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri