Milionari la parchet. Necazurile penale ale oamenilor bogați

Data publicării:
usa dna fara scris

Ioan Niculae, cel mai bogat român la ora actuală, este urmărit penal pentru spălare de bani. Procurorii spun că miliardarul a încercat să îşi pună averea la adăpost de sechestru, pentru că este acuzat de înşelăciune într-un caz în care statul a fost păgubit cu 130 de milioane de dolari.

Nu este însă singurul milionar care are probleme cu justiția.

Dinu Patriciu ocupa, acum cinci ani, locul al doilea în topul celor mai bogaţi români, cu o avere estimată la 1,6 miliarde de euro.

Milionarul a fost trimis în judecată în 2006, în dosarul Rompetrol, pentru şapte capete de acuzare, printre care delapidare şi spălare de bani. La ultimul termen de judecată, citaţia pe numele lui Dinu Patriciu s-a întors cu menţiunea „destinatar necunoscut”.

În 2009, locul doi din Top 300 era ocupat de Dan Voiculescu, cu o avere de peste un miliard de euro. Acesta este condamnat, în primă instanţă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul ICA, sentinţă pe care a atacat-o. El a fost trimis în judecată în 2008 pentru spălare de bani. Procurorii susţin că ar fi cumpărat terenurile fostului Institut de Cercetări Alimentare la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real.

„În dosarul de care vorbim noi nu sunt probe nici directe, nici indirecte, nici mărturii, nici declaraţii, nici măcar indicii că aş fi fost implicat în vreun fel în această privatizare”, spunea omul de afaceri anul trecut.

Al treilea cel mai bogat român de acum 5 ani, Sorin Ovidiu Vîntu, avea o avere estimată la 1,2 miliarde de euro. El este astăzi după gratii, condamnat la doi ani de închisoare pentru că l-a favorizat pe Nicolae Popa, fostul şef al FNI.

Iar Dan Adamescu, al patrulea milionar al României din 2009, cu o avere tot de 1, 2 miliarde de euro, este acum urmărit penal fiindcă ar fi mituit doi judecători ca să-l „ajute” să declare insolvenţa unor firme ale sale.

„Sunt nevinovat”, spunea el luna trecută.

Probleme cu Justiţia au şi alţi milionari care au trecut prin celebrul Top 300. George Becali este închis pentru sechestrare de persoane. Ovidiu Tender este urmărit penal pentru că ar fi spoliat Carom Oneşti. Gruia Stoica este în arest la domiciliu pentru trafic de influenţă, iar Fathi Taher a fost acuzat de procurori că a comis fals în declaraţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri