Militarii nu au arme în războiul cibernetic

Data publicării:
HACKER 2

Legile din acest moment nu acoperă şi zona militară, atrage atenţia un oficial al Ministerului Apărării din Austria. Generalul Helmut Habermayer, adjunct al Direcţiei de Planificare a Ministerului Apărării din Austria, spune că „principala provocare este că avem nevoie de noi baze legale pentru forţele armate. Nu este vorba doar despre fiecare stat în parte, ci şi pentru NATO. La momentul la care vorbim, răspunsul la provocările din domeniul cibernetic rămâne strict în zona civilă. Întrebarea este: cum să acţionăm ca militari, pe timp de pace, când atacurile cibernetice s-au intensificat.”

Timpul este de partea hackerilor care dezvoltă continuu noi metode de atac.

Băieţii buni trebuie să treacă printr-o serie de proceduri şi reguli guvernamentale pe care trebuie să le respecte. În tot acest timp, băieţii răi nu au aceste reguli. Ei fac lucrurile repede. O să fim mereu în urmă, dar încercăm să fim la o distanţă cât mai mică”, a declarat general (r) Bruce Wynn, fost ofiţer de informaţii în cadrul Forţelor Aeriene.

Războiul cibernetic este un pericol la fel de mare ca un atac militar clasic, spun experţii, care amintesc demonstraţia de forţă a Rusiei, în timpul războiului cu Georgia în 2008.

General Helmut Habermayer, Austria: „În Georgia a avut loc în mod oficial, mai bine spus neoficial, prima operaţiune de atac cibernetic care a reunit componentele maritime, aeriene şi terestre. Poţi folosi atacurile cibernetice pentru propagandă, pentru a pune la pământ infrastructuri critice, în special infrastructuri informaţionale.”

Pericolul mare vine din partea Rusiei, nu din partea Chinei. Ei la ora actuală au o divizie foarte puternică de cyber, construită în aproape 30 de ani, şi care încearcă să manipuleze de la media, până la preluarea de date cu caracter secret de la guvernele est-europene, date financiare şi militare”, ecplică Alexandru Grumaz, expert în securitate.

În Europa, cel mai însemnat atac cibernetic a avut loc în 2007, în Estonia. Toată infrastructura instituţiilor de stat, dar şi cea a băncilor private a fost pusă la pământ. Anchetele au arătat că atacul a fost pus la cale de un rus. Şi România este vulnerabilă la acest capitol. Milioane de alerte sunt înregistrate lunar. Apărarea, Externele şi Economia sunt ministerele vizate de hackerii străini.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri