Minciunile din CV. Studiu: 90% dintre românii care caută un loc de muncă trimit biografii cu date eronate sau false

Data publicării:
mindit

90% dintre românii care caută un loc de muncă trimit angajatorilor CV-uri cu date eronate şi chiar false, susţine Mindit, singura companie din România care verifică trecutul profesional scris în biografiile profesionale. Cel mai frecvent se exagerează în privinţa experienţei sau a studiilor, se arată într-un studiu realizat de companie. Acest lucru se întâmplă şi pentru că angajatorii nu cer scrisori de recomandare.

 

Pe principiul „nu stă nimeni să verifice unde ai lucrat şi cat ai lucrat”, candidaţii aplică pentru un loc de muncă modificând unele date din Curriculum Vitae. Irina Arsene, fondatoarea companiei de background screening Mindit, îi contrazice pe cei care susţin că nimeni nu controlează trecutul profesional al unui candidat. Firma pe care o conduce face acest lucru, ca o alternativă la detectivii particulari. „Cel mai grave este că, din CV-urile pe care le-am verificat anul trecut, 3% conţineau un loc de muncă fictiv”, spune Irina Arsene.

Pe lângă minciuni, multe CV-uri conţin date greşite pe care candidaţii le trec din neatenţie. Este cazul perioadei lucrate anterior sau a denumirii posturilor ocupate. O altă eroare frecventă este legată de anul absolvirii studiilor.

Specialiştii în resurse umane avertizează că angajatorii îi pot da în judecată pe cei prinşi cu minciuna. „E fraudă, pentru că poţi să iei locul cuiva care a ajuns acolo pe merit şi asta mai arată şi faptul că poţi oricând să repeţi”, arată George Butunoiu, specialist în resurse umane.

CV-urile pot fi verificate de firme specializate, dar numai la cererea angajatorilor şi cu acordul candidaţilor, pentru că informaţiile au caracter confidenţial.

În România, companiile sunt reticiente când vine vorba să ofere date despre trecutul profesional al angajaţilor, iar legea nu le obligă, aşa cum se întâmplă în Marea Britanie, spre exemplu.

Date false sau eronate în CV-uri. Sursa: Mindit

- 90% conţin erori sau minciuni.

- 51% conţin date eronate privind perioada angajării.

- 12% conţin date greşite privind postul ocupat.

- 9% conţin date eronate legate de anul absolvirii studiilor.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri