Miniștrii Apărării și Economiei, la Guvern. Se discută despre rachetele Patriot

Data actualizării: Data publicării:
sistem patriot

Ministrul Apărării, Ministrul Economiei şi şeful Statului Major General au fost convocaţi la Guvern, la o întâlnire cu premierul Mihai Tudose. Se discută înzestrarea armatei române, mai ales că Departamentul de Stat tocmai a anunţat ca România vrea să achiziţioneze, cu aproape 4 miliarde de dolari, şapte sisteme de apărare performante. De altfel, Adrian Ţuţuianu s-a întâlnit, astăzi, şi cu ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm.

 

Pe agenda discuţiilor a fost şi subiectul cumpărării de către România a unor rachete Patriot. Este prima întâlnire cu echipa Ambasadei de la preluarea mandatului ministerial.

Agenda discuţiilor a inclus continuarea şi aprofundarea unor teme de interes comun, precum evoluţia relaţiilor bilaterale între cele două armate, Parteneriatul Strategic România – SUA şi necesitatea consolidării cooperării în regiune. (...) ambasadorul Klemm a felicitat autorităţile române în contextul anunţului făcut de Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate (Defense Security Cooperation Agency) referitor la posibila achiziţie a şapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM), de tipul PATRIOT, configuraţia 3 plus”, potrivit unui comunicat de presă al MApN.

Ministrul Adrian Ţuţuianu s-a declarat convins că realizarea acestui program va întări capacitatea de apărare a României, va consolida flancul estic al Alianţei şi va dezvolta şi consolida Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA. Ministerul Apărării Naţionale precizează faptul că va informa periodic opinia publică referitor la derularea programului de înzestrare cu sistemele HSAM.

Departamentul de Stat american şi-a dat acordul de principiu ca România să cumpere rachetele Patriot şi a notificat Congresul de la Washington despre posibila tranzacţie. Este vorba de un contract de 3,9 miliarde de euro.

Doar 13 ţări şi Taiwanul au sistemul Patriot, considerat cel mai performant din lume: SUA, Germania, Grecia, Olanda, Spania, Polonia, Israel, Kuwait, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Japonia, Coreea de Sud.

În prezent, pentru apărăre antiaeriană, armata română se bazează pe rachetele americane şi sovietice care datează din perioada războiului din Vietnam.

Citiți și: Caracterisiticile sistemului Patriot, considerat cel mai performant din lume

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri