Ministrul bulgar al apărării vorbește despre un „război de propagandă” legat de relatările privind propunerea de creare a unei flote comune la Marea Neagră

Data publicării:
nave nato in marea neagra - nato.int

Potrivit ministrului bulgar, România a propus numai exerciții și training comune în scopul întăririi capacităților de apărare.

Bulgariei nu i s-a făcut nicio propunere de înființare a unei forțe navale comune în Marea Neagră împreună cu România și Turcia, a spus Nikolai Nencev, la postul de televiziune Nova TV, conform portalului de știri novinite.com.

El a precizat că nici Ucrainei, stat din afara Alianței Nord-Atlantice, nu i s-a oferit o participare.

Presa din Bulgaria relata joi că președintele român Klaus Iohannis ar fi propus Bulgariei crearea unei flote navale comune vizând contracararea influenței Rusiei în regiunea Mării Negre. Într-un briefing de presă convocat de urgență în aceeași zi, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că atât el, cât și președintele Rosen Plevneliev se opun ideii unei flote comune cu România și Turcia în Marea Neagră, notează portalul menționat.

Am cerut să includem experți NATO chiar de la început, în cazul în care ar fi discutată o propunere [pentru exerciții și training comune]”, a spus ministrul Nencev.

Declarațiile sale vin după ce premierul bulgar, Boiko Borisov, a spus că Bulgaria nu consideră oportună crearea unei flote integrate la Marea Neagră, pe motiv că acest pas ar putea stârni o reacţie negativă din partea Rusiei.

Klaus Iohannis a precizat însă că propunerea sa nu s-a referit la formarea a unei flote comune bulgaro-româno-turcă sub egida NATO, ci la exerciții comune.

Iniţiativa se referă doar la exerciţiu şi antrenament comun. Noi credem că această iniţiativă în final trebuie să se regăsească sub umbrela NATO, toate cele trei ţări, România, Bulgaria, Turcia sunt membre NATO. A apărut o înţelegere greşită a conceptului de flotă NATO. Este o prostie”, a spus Klaus Iohannis.

La rândul său, prim-ministrul Dacian Cioloş a infirmat faptul că România ar fi propus Bulgariei constituirea unei flote comune româno-bulgaro-turce în Marea Neagră, fiind vorba doar de o colaborare între cele trei state riverane ale Mării Negre în interiorul Alianţei Nord-Atlantice.

Și președintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a spus că propunerea României se referă la exerciții comune și antrenamente la Marea Neagră, sub egida NATO. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri