Ministrul Cercetării, despre cutremurele din Galați: Sunt mișcări tectonice, nu există alt motiv

Data publicării:
mihnea costoiu

Sunt mișcări tectonice, nu se pune problema de altceva, nu există alt motiv al cutremurelor”, a spus Mihnea Costoiu.

El a respins ipoteza ca, la originea seismelor, să se afle exploatările petroliere din zonă. „E tehnic imposibil”, a spus ministrul.

Mihnea Costoiu a infirmat și ipoteza că în zonă ar putea avea loc surpări ale terenului. „Nu există niciun element științific care să susțină aceste element”, a spus el.

Ministrul a explicat că, pe casele afectate de cutremure, au fost montați „martori de identificare a unor mișcări” seismice. Aceștia au arătat că nici după cutremurul de 5.5 pe scara Richter din Vrancea, care s-a simțit mai puternic decât seismele mici din zonă, nu s-au constatat mișcări ale caselor.

Întrebat despre raportul Institutului Geologic, care listează și exploatările petroliere drept posibile cauze ale cutremurelor, Mihnea Costoiu a spus: „Raportul a luat în calcul în faza preliminară toate ipotezele și spune ce se va investiga”.

Potrivit Institutului Naţional Pentru Fizica Pământului, cutremurele din zona Izvoarele - Slobozia Conachi ar putea fi cauzate de structura pământului din zonă, care este format din nisip şi pietriş, la deteriorarea căruia ar fi contribuit decisiv ploile torenţiale din septembrie.

Se analizează în acest moment care este structura solului pentru a vedea care sunt motivele pentru care într-o anumită parte a comunei Izvoarele sunt amplificate semnalele și se produc acele sunete”, a declarat Mihnea Costoiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri