Ministrul energiei, explicații despre starea minei Lupeni

Data publicării:
petcu

Exploatarea de la Lupeni se află pe lista minelor nerentabile, unde ar trebui oprită activitatea. În ultimii 10 ani au fost lansate mai multe calendare de închidere a explotărilor din Valea Jiului. Într-un memorandum aflat în vigoare în acest moment, termenul de închidere este stabilit pentru anul viitor. Ministrul energiei, Toma Petcu, a explicat că închiderea minei nu înseamnă însă, automat, şi oprirea activităţii.

„Perioada de închidere se face prin exploatare. Cu alte cuvinte, extracțiile pot continua. Chiar și pe perioada de închidere, când se va stabili ea pe noua procedură și pe noul termen stabilit de Comisia Europeană, va fi o închidere tot prin exploatare. Nu va fi o închidere mâine sigilăm mina și nimeni nu mai intră în ea!”, a explicat ministrul Toma Petcu.

„Pentru noi au fost prioritare investițiile în securitate muncii și am dat dispoziții companiei care se ocupă de închiderea minelor, cât și minelor în exploatare. Complexul e într-o situație fericită față de începutul anului, are sumele disponibile în conturi pentru a face achiziții de materiale”, susține ministrul energiei.

„Din cauza istoricului nefericit al companiei, relația cu partenerii nu mai e aceeași. Conducerea a încercat să-i convingă de bonitatea companiei pentru a plăti aceste echipamente, dar avem și blocaj pe legea achizițiilor și ne gândim pentru minele în curs de închidere să găsim proceduri mai ușoare”, a spus Toma Petcu.

Un accident de muncă a avut loc joi, la mina din Lupeni. Un miner și-a pierdut viața și doi au fost răniți, după ce au fost prinși de o surpare. Ei făceau parte dintr-o echipă de 11 oameni. Rudele și sindicaliștii acuză că în ciuda semnalelor de alarmă, mina se afla într-o stare precară din punct de vedere al securității muncii.

Ministrul Petcu se va întâlni vineri cu minerii care se aflau în mină în momentul producerii accidentului, precum și cu minerii care i-au salvat pe cei doi ortaci rămași în viață.

Citiți și: 

Accident Lupeni. Un miner a murit, doi au fost scoși în viață

 Cine e de vină pentru accidentul de la Lupeni? Ce spun familiile și sindicaliștii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri