Ministrul Energiei: Situația Complexului Energetic Hunedoara este dezastruoasă și s-ar putea ajunge chiar la faliment

Data publicării:
victor

"În această dimineață, mă aflu la Complexul Energetic Hunedoara într-o vizită de lucru, împreună cu secretarii de stat Corina Popescu și Cristian Bușu. Situația financiară a companiei este dezastruoasă și temerea principală este că putem ajunge chiar la un faliment. O astfel de situație este complet inadmisibilă, pentru că ne-am vedea puși în fața unei probleme sociale enorme în Valea Jiului și a unei probleme de siguranță a sistemului energetic național', a subliniat Grigorescu, citat de Agerpres.

El a menționat că, în cadrul vizitei de lucru, se va întâlni cu managementul companiei, cu sindicatele din minerit și cu autoritățile locale.

Am cerut conducerii Complexului Energetic Hunedoara să își asume situația în care se găsește compania, să înțeleagă că e...

Posted by Victor Grigorescu on 28 Decembrie 2015

"Aștept de la conducerea Complexului Energetic Hunedoara să înțeleagă că de acțiunile ei depinde soarta a zeci de mii de familii din Valea Jiului. Nu ne permitem nicio greșeală și nicio ezitare și e de datoria mea să îi atenționez pe toți cei implicați că gravitatea situației poate aduce cu sine repercusiuni majore pentru toți actorii implicați', a adăugat ministrul.

Ministerul Energiei estimează pentru 2015 pierderi de 404 milioane de lei la Complexul Energetic Hunedoara, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli pe 2015, publicat în Monitorul Oficial în luna noiembrie.

Potrivit documentului, Complexul Energetic Hunedoara ar urma să înregistreze venituri totale în valoare de 618,249 milioane de lei și cheltuieli totale de 1,022 miliarde de lei.

Ministerul Energiei a anunțat, în luna octombrie, că va transmite o notificare Comisiei Europene prin intermediul căreia ajutorul de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara urmează să fie transformat într-un ajutor de restructurare. În acest fel ajutorul de restructurare va putea fi folosit la conversia datoriilor și finanțarea măsurilor din planul de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara. Totodată, potrivit planului de restructurare, vor exista reduceri progresive ale costurilor, măsură corelată și cu prezentarea de garanții în ceea ce privește viabilitatea și rentabilitatea activității pe o perioadă de 3 ani. Obiectivul primordial al acestui plan de restructurare vizează o reorganizare structurală și implicit creșterea eficienței economice în toate sectoarele de activitate ale Complexului Energetic Hunedoara.

La finele lunii noiembrie, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declara că planul de restructurare nu este gata, deși la acea dată trebuia finalizat și aprobat.

Ministrul a apreciat că stocurile de cărbune de la CEH sunt ''departe de ceea ce ar fi fost de dorit" și a cerut să aibă o informare zilnică privind parametrii companiei, dar și un plan de funcționare până la sfârșitul iernii.

CEH numără peste 6.400 de angajați la minele Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan și la termocentralele Mintia și Paroșeni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri