Ministrul Mediului: Cele mai multe defrișări ilegale se fac în pădurile private

Data publicării:
defrisare padure 3 nov

Invitată la „Jurnalul de Seară”, Cristiana Pașca Palmer a mai declarat că radarul pădurilor, sistemul prin care sunt monitorizate transporturile de lemn, s-a dovedit a fi eficient. Totuşi, sistemul va fi îmbunătăţit pentru ca orice persoană să poată verifica prin intermediul telefonului dacă un transport e legal sau nu, înainte de a sesiza eventuale nereguli la numărul de urgenţă 112.

E şi multă emoţie asociată aici şi multă informație vehiculată în spaţiul public şi care nu e întotdeauna corectă. Asta a dat naştere la o nelinişte care câteodată e puţin exagerată faţă de ce ne arată datele”, a spus Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului, la Digi24.

Una din rădăcinile problemei e legată de faptul că - şi ceea ce poate multă lume nu ştie -, 50% din pădurile României sunt încă propriet de stat, dar 50% e proprietate privată. În mare, pădurile care s-au restituit în proprietate private - cele mai mari tăieri se fac în aceste păduri”, a adăugat ministrul.

Ea a arătat că aproximativ 29% din teritoriul țării e încă împădurit, ceea ce plasează România sub media europeană. Cristiana Pașca Palmer a dat exemplul Austriei, care are 47% din suprafață împădurită, și al Franţei, cu 28%. Situația nu e atât de gravă, însă, doarece se fac și reîmpăduriri, adaugă ea.

Nu e atât de dramatic. Dacă ne uităm la cifre, de exemplu, se reîmpăduresc natural sau prin împădurire forţată între 26.000 şi 30.000 de hectare de pădure pe an”, a spus Cristiana Pașca Palmer.

Ministrul a vorbit și despre radarul pădurilor care, în opinia sa, funcționează.

De exemplu, în primele trei trimestre ale anului 2015, s-au primit în jur de 25.000 de apeluri telefonice, sesizând transporturi de lemn ilegal. 25% s-au dovedit a fi ilegal şi s-au dat sancţiuni de 19 milioane de lei”, a spus Cristiana Pașca Palmer.

Ea a arătat că, în acest moment, cei care sună la 112 nu pot urmări traseul reclamației pe care au făcut-o și nu știu dacă au reclamat un transport ilegal. De asemenea, autoritățile încearcă să ofere o aplicație prin care oamenii să afle informații despre transporturile de lemne înainte de a suna la numărul de urgență.

Se dezvoltă nişte aplicaţii astfel încât, înainte să suni la 112, tu, cetăţean, poţi să vezi pe telefonul tău mobil dacă acel transport este legal sau ilegal”, a spus ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri