Ministrul Sănătății: Corupția ucide și e evident în sănătate

Data publicării:
160520 vlad vasile voiculescu 01 INQ Octav Ganea 1
FOTO: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Corupţia ucide și acest lucru nu e nicăieri mai evident decât în sănătate. Ce mai face corupția e să slăbească. Slăbește, dar nu cum ne-am dori toți, din când în când, ci ne slăbește pe cei mai slabi dintre noi. Slăbește societatea și statul”, a spus el.„Din punct de vedere moral, plicul e un abuz împotriva celor mai slabi, împotriva tuturor, atunci când suntem cei mai vulnerabili. Efectele plicului nu sunt mici. De multe ori suntem tentați să credem că e o chestiune banală. Plicul a structurat sistemul aşa cum îl vedem. Îi face pe mulți pacienți să nu ajungă la medici”, a spus ministrul.

El a relatat cazul unei femei care și-a dus copilul prea târziu la medic pentru că „nu avea bani de București” - adică nu avea bani de drum, nu avea unde să stea și nu avea „bani de șpagă”.

Vlad Voiculescu a mai spus că sunt multe cazuri în care medicii nu condiționează actul medical de plic, dar mulți pacienți cred că nu pot merge la medic fără să dea bani.

„Plicul duce la folosirea proastă a resurselor din spitale, la conflicte nejustificate între membrii corpului medical pentru resurse precum săli de operații, paturi”, a mai spus el.

Strategia anticorupție e un instrument important pentru curățenie. Curățenia e importantă pentru sănătate. Vom face curățenie cât se poate și vom construi la fel. Dacă vom construi doar fundația, atunci e bine, dacă va fi construită pe baze solide, curate, pentru ca cine vine după să poată construi mai departe”, a spus ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri