Mircea Badea îi face plângere penală lui Moise Guran

Data actualizării: Data publicării:
moise guran sub tocul usii

Plângere penală la Parchet pe numele lui Moise Guran, din cauza erorii aplicației Biziday. Cel care a făcut plângerea este Mircea Badea, de la televiziunea Antena 3. La rândul său, Moise Guran a afirmat că va face și el o plângere penală pentru a ancheta un posibil hacking al aplicației.

Moise Guran Digi24 3

Mircea Badea susține, pe blogul său, că a fost pusă în pericol securitatea publică,

„La data de 3.03.2017 abonații aplicației Biziday au primit o alertă de cutremur de 10 grade pe scara Richter. A apărut astfel un sentiment de panică teribilă la foarte multi cetățeni care au primit această informație falsă. Prin intensitatea sentimentului de panică și prin dimensiunea răspândirii acestuia consider că ne aflăm în prezența unui pericol pentru ordinea publică”, susține acesta în sesizarea trimisă către Ministerul Public.

Realizatorul trustului Intact a mai spus că a atașat și câteva reacții ale utilizatorilor aplicației Biziday.

„Menționez că aceștia sunt oameni obișnuiți să #reziste și nu se sperie ușor. Dar când e vorba despre o situație de viață și de moarte despre care sunt avertizați de o aplicație asumată de un cetățean în care au încredere, s-au lăsat cuprinși de sentimentul de panică și au reacționat ca atare. Față de cele prezentate, chestiuni care consider că întrunesc elementele constitutive ale unor infracțiuni prevăzute de lege, vă rog să luați măsurile legale care se impun”, a continuat Mircea Badea.

Astăzi, Moise Guran a anunțat că urma să facă și el o plângere penală, însă nu prin email. „Procurorii vor începe bineînțeles o urmărire penală in rem, pentru a determina dacă cineva a încercat să pună în pericol securitatea publică”, a scris Moise Guran pe contul său.

Pe de altă parte, într-un mesaj de acum o zi, jurnalistul spune că alerta nu a fost trimisă de cei care lucrează la aplicație.

Suntem în măsură destul de mare siguri că acest lucru nu s-a întâmplat. Pentru o înțelegere mai bună a evenimentelor întâmplate aseară, notificările pe care le-ați primit nu au fost cauzate de o securitate precară a serverelor Biziday. De altfel, avem parte de tentative de atac informatic aproape zilnic. De exemplu numai aseară (vineri seară, n.red.), între orele 18 și 20 un IP din China a încercat cam de o mie de ori să se logheze în serverele aplicației Biziday. Deși există o mare probabilitate ca mesajul de aseară să fi fost rezultatul unui atac, înca nu am determinat cu exactitate modul în care atacul a fost posibil. Aparent, originea mesajului nu se afla pe nici un server Biziday. Însăși forma în care a fost transmis mesajul arată faptul că acesta nu a fost transmis de noi. Continuăm să investigăm. Îmi cer scuze, încă o dată pentru orice neplăceri cauzate de aplicația Biziday”, a scris jurnalistul pe Facebook.

Alerta de cutremur falsă

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Moise Guran a prezentat un clip în care arată cum ar fi o alertă reală de cutremur, mai mare de magnitudinea 6, pe aplicația Biziday.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri