Mișcarea „64 de comitate” respinge acuzațiile potrivit cărora un lider al său intenționa să detoneze o bombă în timpul defilării de la Târgu Secuiesc

Data publicării:
hvim herdely 64 de comitate 02 12 2015

Foto: Facebook HVIM Erdely

HVIM a răspuns la declarațiile făcute de procurori ai unității de contraterorism și crimă organizată (DIICOT) din România care au anunțat că autoritățile au reținut un lider local al HVIM suspectat că intenționa să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în acest oraș marți în timpul sărbătorii naționale.

HVIM, care se descrie ca o grupare de „radicali naționaliști”, a mai declarat că organizația sa din Ținutul Secuiesc a fost expusă la „hărțuieli și calomnii din partea serviciilor secrete” pe parcursul zilei trecute, notează sursa citată. Gruparea extremistă cataloghează comunicatul de presă emis de serviciul român de informații ca fiind „plin de minciuni” deoarece autoritățile nu au găsit „niciun dispozitiv exploziv ce ar fi putut fi utilizat într-un mod imaginat de SRI”.

În timpul perchezițiilor efectuate, autoritățile nu au găsit nimic altceva decât „steaguri, tricouri, petarde de Anul Nou, un accesoriu optic pentru airsoft și artificii pentru un tort de zi de naștere”, mai afirmă HVIM.

Gruparea „64 de comitate”, al cărei nume se referă la numărul de comitate din Ungaria în interiorul frontierelor pre-tratatul Trianon, anunță că din cauza „calomniilor absurde” se va adresa tribunalelor internaționale, presei internaționale și organizațiilor de drepturi ale omului.

Creștin-Democrații ce coguvernează în Ungaria au declarat că dacă acuzațiile se dovedesc întemeiate, vor condamna HVIM deoarece minoritatea etnică maghiară din România a luptat întotdeauna pentru drepturile ei pașnic, potrivit partidului, notează MTI.

Citiți și: Kelemen Hunor: UDMR condamnă actele de violență de orice natură și se delimitează de manifestările extremiste

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri