Mitropolia Ardealului, răspuns pentru contestaţia lui Cristian Pomohaci

Data actualizării: Data publicării:
cristian pomohaci preot

Contestaţia depusă de Cristian Pomohaci ”întruneşte condiţiile de admisibilitate”, iar cazul va fi judecat în următoarele treizeci de zile, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Mitropoliei Ardealului.

”După analizarea elementelor de formă şi de fond, s-a constatat că cererea întruneşte condiţiile de admisibilitate, iar, la propunerea scrisă a inspectorului eparhial, Mitropolitul Ardealului a dispus înscrierea cererii de apel în registrul de judecată al Consistoriului Mitropolitan”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de reprezentanţii Mitropoliei Ardealului,

Potrivit documentului, de la data înscrierii cererii de apel, în termen de maxim 30 de zile, va avea loc şedinţa de judecată a Consistoriului Mitropolitan.
Consistoriul Mitropolitan, ca ”instanţă disciplinară şi de judecată pentru recursurile clericilor de mir din eparhiile sufragane mitropoliei sancţionaţi cu destituirea din slujirea clericală, pentru apelurile împotriva hotărârilor de caterisire” este format exclusiv din preoţi. 

Hotărârea luată de membrii Consistoriului va fi supusă aprobării Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, iar apoi, după aprobare, poate fi contestată cu recurs la Consistoriul Superior Bisericesc de la Patriarhie.

Preotul Cristian Pomohaci, care a fost caterisit de către Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, a contestat decizia la Mitropolia Ardealului de care aparţine ierarhic parohia în care a slujit.

Preotul Cristian Pomohaci, cercetat de Parchetul instanţei supreme pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, a fost caterisit de către Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia printr-o decizie luată în 28 iulie.

Preotul Cristian Pomohaci nu s-a prezentat la şedinţa Consistoriului, deşi fusese invitat să aducă probe şi dovezi pentru a se dezvinovăţi.

Cristian Pomohaci, din judeţul Mureş, care este şi cântăreţ de muzică populară, este cercetat pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, cazul fiind preluat de Parchetul General. Totul a fost surprins într-o înregistrare audio de 22 de minute, în care preotul încearcă să îl convingă pe adolescent să întreţină relaţii sexuale cu el şi chiar să mai aducă şi alţi tineri.

El a depus o cerere de autosuspendare din preoţie, invocând motive medicale.

Preotul Pomohaci a mai fost acuzat, în 2013, de practici neacceptate de Biserica Ortodoxă precum exorcizarea, primind canon să meargă o perioadă la Mânăstirea Afteia pentru a se căi pentru faptele sale.

La sfârşitul lunii iunie, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a decis ca preotul Cristian Pomohaci să fie oprit de la slujire timp de 30 de zile, perioadă în care să îşi pregătească o apărare cu care să vină în faţa reprezentanţilor arhiepiscopiei pentru a demonta acuzaţiile de corupere sexuală a unui minor care i se aduc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri