Modernizarea centrului vechi din Timișoara: mai multe pierderi decât câștiguri

Data publicării:
timisoara bai otomane acoperite

Cei care au aflat de băile otomane din Timișoara de pe site-ul celor de la BBC sunt luați prin surprindere atunci când vin să le viziteze.

„Acesta este locul în care au fost descoperite băile turcești. Turiștii nu pot vedea decât o suprafață plină cu băncuțe. Asta pentru că autoritățiile nu au adus nici panoul și nici macheta promise, care să le pună în valoare”, relatează Angela Novăcescu, reporter Digi 24 Timișoara.

„E o decizie proastă. Mai ales că e vorba de Timișoara și mai ales că e vorba de Piața Libertății, cel mai mare punct turistic al Timișoarei”, spune un localnic.

Decizia de a îngropa construcția otomană aparține Ministerului Culturii.

Părerea oficială a Direcției Județene de Cultură Timiș a reprezentat lăsarea lor la suprafață și posibilitatea lor de a fi vizitate de către turiști. Comisia Națională a hotărât altceva”, a spus Sorin Predescu, directorul Direcției de Cultură Timiș.

La subpasajul Michelangelo problemele au ieșit la suprafață la nici un an după ce a fost inaugurat cu mare fast, chiar de ziua primarului. Pereţii au început să se crape, lucru care le-a dat emoții șoferilor.

Probabil că pe timp de iarnă e multă gheață jos. Am trecut odată, a fost deja închis de câteva ori și sperăm că va fi mai bine”, spune un localnic.

Specialiștii spun că de vină ar putea fi izolația făcută necorespunzător, dar și terenul mlăștinos din zona construcției.

Toate lucrările sunt făcute de mântuială, indiferent că ne referim la Michelangelo, la centrul istoric, la alte lucrări de anvergură”, spune Alfred Simonis, consilier local.

Construcţia pasajului a costat 52 de milioane de lei, dintre care 33 de milioane au fost bani europeni.

De probleme au dat și pompierii. Echipajele nu au reușit să intre în centrul istoric din cauza pilonilor care blochează accesul mașinilor. Problema va fi rezolvată, dar mai durează.

„După ce vor fi finalizate lucrările de reabilitare, echipajele de intervenție vor avea acces la sistemul de ultimă generație. Practic, toți pilonii de acest fel vor intra în pământ, iar ambulanțele și autospecialele vor putea fi parcate în centrul istoric”, relatează Angela Novăcescu, reporter Digi 24 Timișoara.

Proiectul de reabilitare a centrului istoric este de aproape 66 de milioane de lei, din care 42 de milioane sunt bani de la Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri