Modificarea Codului Penal. Ambasadele occidentale îi critică pe parlamentarii români

Data publicării:
parlamentul romaniei - Mediafax Foto-Razvan Chirita

Actualizare 16:30: O altă reacție vine din partea Ambasadei Germaniei la București.

„Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti sprijină eforturile continue de combatere a corupţiei ale guvernului României şi ale organelor de urmărire penală. Din perspectiva noastră, este decisiv ca activitatea diferitelor instituţii care sprijină, protejează şi dezvoltă statul de drept – ca de ex. ANI, CSM, DNA, Ministerul Public sau Curtea Constituţională – să se desfăşoare fără presiune politică şi neîngrădit. Integritatea celor care îmbracă funcţii publice, între care se numără şi parlamentarii, constituie – şi dincolo de aspectele de natură penală - un important semnal pentru dezvoltarea unei culturi politice a responsabilității în România. Pe acest fundal, urmărim cu atenţie şi îngrijorare actualele măsuri legislative”, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei Germaniei, remis Digi24.

Actualizare 15.43. Ambasadorul Marii Britanii la București, Martin Harris, spune că este „îngrijorat” de modificările aduse Codului Penal.

„Eu cred că ANI şi DNA au avut realizări foarte importante pentru România, de fapt aceste instituţii sunt motorul reformei în viaţa publică în România", a spus diplomatul, adăugând că este foarte important ca şi ANI şi DNA să aibă sprijinul tuturor, inclusiv al politicienilor, potrivit Mediafax.

Martin Harris a adăugat că speră că va exista din partea Parlamentului „un angajament consistent în sprijinul luptei împotriva corupţiei”.


Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse”, se arată în reacția ambasadei.

Oficialii americani mai spun că modificarea Codului Penal „reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească”. 

Reacții asemănătoare au venit și din partea Ambasadei Olandei la București și de la Comisia Europeană.

Comisia Europeană atrage atenţia că funcţionarii publici, indiferent de instituţia în care lucrează, trebuie să se supună regulilor de combatere a conflictelor de interese şi a corupţiei.

Această schimbare nu a fost adusă în discuţie în niciun moment. Din punctul nostru de vedere, este o decizie la care nu ne aşteptam”, a spus Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Ambasada Regatului Ţărilor de Jos urmăreşte cu îngrijorare amendamentele (la Codul Penal, n.r.) şi aşteaptă evoluţiile viitoare”, se arată într-o reacție a Ambasadei Olandei.

Camera Deputaţilor a aprobat ieri o modificare legislativă importantă: prin schimbarea unor articole din Codul Penal, parlamentarii s-au scos din categoria funcţionarilor publici. Au redus, prin aceeaşi decizie din plen, şi pedeapsa pentru conflictul de interese de la cinci la trei ani.

Horia Georgescu, președintele Agenției Naționale de Integritate, a explicat în direct la Digi24 că, prin modificările aduse de Camera Deputaților, s-a dat liber la conflict de interese.

„Din punct de vedere a ceea ce înseamnă înseamnă conflictul de interese în materie penală, pentru care ANI a făcut foarte multe sesizări, putem vorbi de o dezincriminare de facto, nu numai pentru membrii Parlamentului. La o analiză mai atentă a textului, modificările se referă și la aleși locali, și la miniștri în funcție”, a spus Horia Georgescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri