Moise Guran: De ce se teme Kovesi 

Data publicării:
KOVESI INVITATA LA JURNALUL DE SEARA agerpres-1

 Moise Guran a precizat că România are „cel mai antisocial Parlament” din istorie, format din persoane cercetate și chiar condamnate în primă instanță pentru fapte de corupție și că timp de patru ani, cât a fost mandatul lor, au încercat să „pună cruce DNA-ului”. În acest context s-a luat în discuție restrângerea atribuțiilor DNA. 

„Observați că se schimbă legile, suntem în an electoral. Avem probabil cel mai antisocial Parlament pe care România l-a avut vreodată. Pentru că în 2012 românii au votat oameni care erau deja trimiși în judecată, unii dintre ei erau deja condamnați în primă fază. Au trecut patru ani de atunci, oamenii au tot încercat să facă pe dracu în patru astfel încât să pună cruce DNA-ului. Nu întptdeauna DNA-ul îi prinde. Nu întotdeauna DNA-ul îi prinde în flagrant. Pentru că au 5000 de doare. 5900, spunea Kovesi, dintre care 90 de la SRI, 4 de la Armată și de la SIE niciunul. Vedeți acesta este contextul în care s-a luat în discuție să se mai restrângă din atribuțiile DNA-ului, adică să facă mai puține lucruri”, a spus realizatorul emisiunii Biziday. 

Moise Guran a atras atenția că cetățenii trebuie să fie vigilenți în legătură cu eventualele modificări legislative ale legii de funcționare a DNA. 

„De ce teme Kovesi? Oamenii sunt hotărâți, va trebui cu toții să fim foarte atenți. Noi, cetățenii. Cineva trebuie să fie atent la ce se întâmplă în acest an electoral”, a conchis jurnalistul. 

Laura Codruța Kovesi a declarat, marți, că o eventuală modificare a competenței DNA nu ar fi oportună și a arătat că are rezerve serioasă că această schimbare ar fi în folosul instituției pe care o conduce. 

Problema pusă în dezbatere ridică și pentru noi un semn de întrebare dacă ar fi oportun sau nu ca această competență materială a DNA să fie modificată. Răspunsul meu este categoric nu pentru că nu este oportun în acest moment și am rezerve serioase că o eventuală modificare legislativă ar fi făcuta în folosul susținerii luptei anticorupție și nu pentru a limita competențele și instrumentele legislative”, a spus șefa DNA. 

De asemenea, procurorul șef al DNA a subliniat că societate civilă a intervenit de multe ori pentru a stopa proiectele legislative care urmăreau să limiteze competențele DNA. 

„Am avut în 2015 și nu numai foarte multe încercări făcute în forul legislativ prin care se propuneau anumite modificări legislative care să limiteze investigațiile, să limiteze componentele magistraților atât în faza de cercetare cât și judecarea acestora. Pentru noi a fost vitală intervenția cetățenilor și a societății civile pentru a stopa aceste proiecte legislative extrem de dăunătoare pentru lupta anticorupție. Nu cred că reducerea competențelor materiale ar fi o garanție pentru reducerea volumului de activitate al DNA”, a spus șefa DNA. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri