Morile de apă de la Rudăria, oprite din cauza râului secat

Data publicării:
moara 3

Cei 30 localnici care le folosesc mai mereu la morărit depind acum de cele trei mori care încă mai merg. Până să vină seceta, Marius Craion măcina grâu și porumb la moara din apropierea satului său. Acum trebuie să meargă doi kilometri pe jos.

Îs foarte utile pentru noi, pentru făină... avem pentru noi făină, pentru animale, pentru găini, pentru păsările toate”, spune localnicul.

Zona are un mare potențial turistic, mai ales că toate cele 22 de mori de apă au fost refăcute, după ce au fost distruse de viitura puternică de anul trecut.

La vremea aceea, Guvernul a alocat, prin Compania Națională de Investiții, aproape 200.000 de lei. Şi e o desfătare pentru ochiul turiştilor să le vadă, mai ales când sunt funcţionale.

- Speram să fie mai multe funcționale.

- Știam că au fost ceva probleme anul trecut și eram curioasă. Zic hai să vedem... Stăm în Caraș-Severin și totuși nu cunoaștem zonele astea superbe.

De trei luni n-a mai plouat zdravăn în zonă. Din cauza secetei, nici morile deschise nu funcționează la capacitate maximă.

Edilul comunei susține că nu a mai fost o secetă așa mare până acum și că doar un potop ar putea să pună roțile în funcțiune.

Ilie Imbrescu, primar comuna Eftimie Murgu: „Și au și mori cu ciocane electrice, dar nici animalele nu mănâncă cum mănâncă făina de la aceste mori.”

Primele mori de la Rudăria au fost construite în anii 1700. În 1874, acolo erau deja peste 50 de mori de apă. Inundaţiile apărute de-a lungul anilor au distrus mai mult de jumătate dintre ele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri