Mugur Isărescu: Nu putem fi competitivi fără un învăţământ performant şi fără o infrastructură adecvată

Data publicării:
mugur isarescu RESIZE-Mediafax Foto-Silviu Matei

 

FOTO Mediafax

"Nu putem spera să fim competitivi în contextul actual al economiei globalizate fără o infrastructură adecvată şi fără un sistem de învăţământ performant. A nu acţiona în sensul îmbunătăţirii acestor două categorii de probleme înseamnă practic a ne exclude din circuitul mondial al capitalului şi, pe cale de consecinţă, din circuitul inovaţiilor, ceea ce ar echivala cu perpetuarea rămânerii în urmă în ceea ce priveşte standardul de viaţă", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia lansării emisiunii numismatice dedicate împlinirii a 150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand I.

El a punctat că România trebuie să fie pregătită pentru perioada următoare atât din perspectiva consolidării integrării europene, aderării la moneda unică, dar şi a capacităţii de a face faţă unui context economic şi politic european "deloc liniştit, mereu în schimbare şi un context în care solidaritatea europeană este pusă uneori sub semnul întrebării".

Totodată, mixul corect de politici macroeconomice şi colaborarea instituţională au determinat ca România să îndeplinească în prezent toate criteriile de convergenţă nominală la moneda unică şi să aibă costuri de finanţare extrem de scăzute.

"Am reuşit să trecem prin anii de criză fără să apelăm la fonduri publice pentru consolidarea sistemului bancar. Băncile din România sunt acum solide, bine capitalizate şi dispun de o lichiditate corespunzătoare, ceea ce poate consolida încrederea în sistemul nostru bancar", a spus Isărescu.

Şeful BNR a precizat că, în noile condiţii în care România nu mai reuşeşte să stimuleze fluxuri mari de capital ca în anii 2004-2008, banca centrală este preocupată de pregătirea pieţei financiar-bancare româneşti pentru creşterea economisirii interne, pentru intensificarea creditării "adevărate", cu accentul pe calitatea creditelor şi destinate în principal economiei reale, precum şi pentru pregătirea personalului pentru analizele de risc şi de creditare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri