FOTO&VIDEO. Trei muncitori morți după o surpare de pământ. Măsurile luate de ministrul transporturilor

Data actualizării: Data publicării:
surpare cfr - isu

Trei muncitori au murit după ce au fost prinşi sub un mal de pământ, sâmbătă dimineață, în apropiere de Peștera Bolii, în județul Hunedoara. Oamenii săpau un terasament la calea ferată în apropiere de Petroşani. Este un nou incident în care sunt implicate transporturile din România, după cel de vineri, de la metroul din București. 

ACTUALIZARE 17:30. Echipele de intervenţie au reuşit să găsească şi să scoată de sub rocă şi pământ muncitorii surprinşi de malul de pământ în judeţul Hunedoara, la cinci ore de la producerea accidentului.

ACTUALIZARE 15:55 Ministrul transporturilor, Felix Stroe, a dispus instituirea imediată a unei comisii de anchetă condusă de secretarul de stat Ninel Cercel. Aceasta a plecat deja la fața locului pentru a analiza cauzele în care s-a produs accidentul de la Petroșani și pentru a dispune măsuri în consecință. Cercetarea cauzelor se va face în comun cu celelalte instituții abilitate ale statului, precizează Ministerul Transporturilor într-un comunicat.

De asemenea, s-a hotărât, ca în cursul săptămânii viitoare, să se  verifice toate șantierele în care se execută lucrări ce aparțin Ministerului Transporturilor în ceea ce privește normele de securitatea muncii.


ACTUALIZARE 14:33  Cei trei muncitori care lucrau sâmbătă la un pod de cale ferată în zona Peștera Bolii, la intrarea în municipiul Petroșani, au decedat după ce au fost prinși sub un mal de pământ, a declarat, pentru Digi24, inspectorul șef al ITM Hunedoara, Adrian Bozdog.


Autoritățile intervin pentru salvarea victimelor, însă una deja a fost declarată decedată, iar celelalte două este destul de improbabil să se afle în viață, întrucât au fost acoperite în totalitate de pământul și rocile desprinse în urma surpării.

„Este, din păcate, o tragedie, pentru că șansa să-i recuperăm în viață e foarte mică. Deja avem unul dintre muncitori declarat decedat”, a spus la Digi24 secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Persoana care a fost declarată decedată de către medicul de la fața locului avea prins doar un picior sub malul de pământ, a precizat la Digi24 Claudiu Iacob, de la ISU Hunedoara. Un buldo-excavator și o macara de mare tonaj acționează în prezent pentru extragerea celorlalte două persoane prinse sub malul de pământ.

surpare pestera bolii- isu
Foto: ISU Hunedoara

accident muncitori cfr

Adrian Bozdog, de la ITM Hunedoara, a declarat, la rândul său, la Digi24, că nu are informații foarte exacte, dar „se pare” că cei trei sunt decedați.

ISU a trimis la fața locului un container multi-risc la fața locului, cu echipamente primite recent.

Misiunea nu este foarte ușoară și se desfășoară în condiții de risc inclusiv pentru salvatori, a spus Raed Arafat.

Va fi deschisă o anchetă pentru a determina cauzele accestui accident și mai ales pentru a stabili dacă s-au respectat normele de protecție a muncii.

Precizări de la CFR

CFR anunță într-un comunicat că cei trei lucrători nu erau angajați ai companiei, ci ai unei firme subcontractoare care executare lucrarea de modernizare a unui pod de cale ferată:

„În jurul orei 12.30, pe şantierul feroviar unde se defăşurau lucrări de modernizare a unui pod de cale ferată, situat între stațiile Petroşani-Bănița, a avut loc un accident de muncă. Din primele informații primite de la fața locului, doi muncitori au fost prinşi sub pământ, iar altul este prins pe jumătate de  malul de pământ care s-a surpat.

Muncitorii care execută această lucrare nu sunt ceferiști, sunt angajații firmei SC CONFER GRUP/ SC RADARIA.

Lucrările la podul respectiv sunt incluse în programul de reabilitare poduri-podețe, lot RCF Timișoara, derulat din fonduri europene. Firma care execută  lucrările este SC Confer Grup/ SC Radaria, iar termenul de finalizare a lucrărilor este noiembrie 2017. 

Facem precizarea că lucrările se executau pe firul II, traficul feroviar fiind operațional doar pe firul I.

În acest moment nu este oprită circulația feroviară, trenurile care tranzitează zona Petroşani - Bănița circulă pe firul I”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri