Muzeu cu aspect de biserică, în sat fără turişti

Data publicării:
biserica muzeu

În luna martie, la Grojdibodu, o localitate pe malul Dunării, se va inaugura un muzeu al pescuitului. Însă, oricât de mult s-au chinuit meşterii, care au făcut lucrarea pe temelia unei biserici, din mâinile lor a ieşit tot un lăcaş de rugăciune, pictat cu sfinţi pe pereţii exteriori.

Dacă nu ar scrie în actele Primariei și de pe pancarta de la intrare, nu ai ști că este muzeu, pentru că, la exterior, arată ca o biserică.

Investiția a creat vâlvă încă de la început, având în vedere că în comună sunt doar 10 pescari.

„E ceva frumos. Am inteles că s-a facut pe proiecte dintr-alea europene. Seamană (cu o biserică, n.r.), că sunt niște sfinți puși acolo, pe ea. Dumnezeu de sus știe!”, spune un localnic.

Mai mult, oamenii spun că ideea restaurării bisericii, cu 900.000 de lei, bani europeni, îi aparţine primarului. Acesta ar fi avut în plan, de la bun început, să refacă lăcaşul de cult. Însă, cum construcţia a fost făcută cu finanţare europeană, în localitate va dăinui, cel puţin cinci ani de-acum încolo, muzeul pescarului, pictat bisericeşte.

Primarul spune că a intenţionat doar să respecte arhitectura vechii bisericii.

„S-a ținut cont de arhitectură, de istoria clădirii, încercând să se păstreze în linii mari aspectul inițial al clădirii. Proiectul depus prevede picturile exterioare ca și aferente clădirii”, spune Dorel Iovancea, primarul din Grojdibodu.

De la Ministerul Dezvoltării (MADR), lucrurile se văd altfel. Clădirea de acum nu mai are nimic în comun cu fosta biserică.

„S-a obţinut agrementul de la Ministerul Cultelor şi a fost transformată clădirea respectivă într-un muzeu. Din câte ştiu eu şi din pozele care reies la vizita în teren, clădirea nu mai seamănă deloc cu o biserică”, spune Marius Irindea, auditor MADR.

La rândul lor, reprezentanţii bisericii spun că nu este obligatoriu, dar ar dori să fie consultaţi în astfel de cazuri.

„Nu ştiu acum în ce condiţii sau cu ce scop se pictează acest loc. Bine ar fi să se consulte centrul eparhial vizavi de acest lucru. Noi avem preoţi, pictorii noştrii sunt acreditaţi”, spune Ioniță Apostolache, purtator de cuvant Mitropolia Olteniei.

Tot din bani europeni, la Grojdibodu s-au mai făcut o piaţa agroalimentară şi o bază sportivă. Niciuna nu seamănă cu o biserică.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri