Muzeu la un pas de executare silită

Data publicării:
muzeu locomotive resita

„Una, sau chiar mai multe locomotive din muzeul din Reşiţa ar putea fi scoase la vânzare. Asta pentru că fundaţia care le deţine are de achitat o datorie de 170.000 de lei către o firmă private. Cum sumele nu au fost plătite, peste muzeu s-a pus sechestru asigurator”, relatează Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.

Muzeul de locomotive din Reşiţa a fost donat de Uzina Constructoare de Maşini unei fundaţii non-profit, acum 5 ani. Ulterior, directorul UCM a donat fundaţiei, condusă chiar de soţia lui, 172 de mii de lei. Cum fostul director a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru falimentarea Uzinei şi donaţiile sale au ajuns în vizorul procurorilor. Curtea de Apel din Timişoara a decis definitiv că sumele au fost manipulate fraudulos.

„Orice om cu bun simţ ar păstra aici. Uitaţi ce frumoase. Avem şi noi un singur lucru bun în Reşiţa”, spune un bărbat.

Reprezentanţii fundaţiei spun că banii ar fi fost folosiţi pentru a marca 140 de ani de la construirea primei locomotive şi pentru modernizarea muzeului în aer liber. Problema este că asociaţia nu are fonduri pentru a da banii înapoi.

Ele fac parte din patrimoniul national, fiecare în parte este înscrisă la categoria tezaur. Altfel spus ele nu pot fi pur şi simplu luate de aici”, spune Walter Fleck, purtătorul de cuvânt al Fundaţiei Uzinele de Fier şi Domeniile Reşiţa

Dacă s-ar ajunge la vânzare, Primăria ar fi gata să cumpere locomotivele.

Legea spune că orice tranzacţie cu un obiect de patrimoiu are nevoie de avizul sau de exprimarea dreptului de preempţiune al autorităţii publice locale, noi sigur ne vom folosi de acest drept de preempţiune şi vom cumpăra pentru oraş”, afirmă Ioan Crina, viceprimarul Reşiţei.

Muzeul Locomotivelor cu Abur cuprinde 16 piese de patrimoniu istoric . Cea mai importantă este locomotiva „Resicza", prima din cele trei locomotive cu aburi construite în sud-estul europei, la inceputul anilor 1870. Muzeul din Reşiţa este unic în Europa de Est.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri