Muzeul Național de Istorie a României, închis timp de patru ani

Data publicării:
muzeu

Pentru prima oară în ultimii 40 de ani, Muzeul Naţional de Istoriei a României va fi renovat complet. Deocamdată a fost lansat un concurs internaţional pentru idei de arhitectură, care să reorganizeze optim cei 30.000 de metri pătraţi ai clădirii.

Spaţii suficiente pentru expoziţii, permanente şi temporare, pentru activităţi cu publicul şi pentru depozite. Curtea interioară va fi acoperită şi se preconizează realizarea a trei nivele de spaţii în subteran”, a declarat directorul general al muzeului, Ernest Oberlander-Târnoveanu.

Va avea o cu totul altă atractivitate pentru public”, a subliniat vicepreședintele Ordinului Arhitecților din România, Ana-Maria Zahariade.

În ultimii 14 ani, doar 7% din suprafaţă a fost folosită, iar lucrările de consolidare au fost sistate acum 10 ani din lipsa banilor. Noul proiect va demara în 2017 şi are termen de finalizare în 2021. Costurile estimate se ridică la 115 milioane de euro şi vor fi acoperite de un credit asumat de guvern.

Acum lumea vine în general şi se fotografiază cu statuia de pe treptele Muzeului de Istorie, străini, turişti chiar din ţară, a devenit un loc foarte popular. E foarte bine, dar acest lucru ar trebui să se extindă şi în muzeu. Dacă muzeul ar fi deschis pentru toată lumea, ar fi un punct de atractivitate pentru turiştii care ar veni şi ar fi şi un loc unde s-ar putea gândi un nou concept despre istoria României”, a subliniat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

O altă problemă este acum găsirea unui spaţiu pentru depozitarea celor 750.000 de piese de patrimoniu. Conducerea muzeului speră să găsească o clădire cu laboratoare și spații de expoziție, pentru a permite și accesul vizitatorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri