"Ne ţin aici ca pe nişte câini". Coşmarul şoferilor blocaţi de şase zile la graniţa dintre Grecia şi Bulgaria

Data publicării:
COADA GRANITA CAPTURA-1

ACTUALIZARE 15.00 Ministerul român de Externe a emis astăzi un nou avertisment privind agravarea situației la frontiera dintre Bulgaria și Grecia, în condiţiile în care aceasta este complet blocată, pe durată nedeterminată.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii care se deplasează pe teritoriul Republicii Bulgaria cu destinația Grecia asupra faptului că situația la trecerea punctelor de frontieră dintre Bulgaria și Grecia s-a agravat, în condițiile în care acestea sunt blocate în totalitate în ambele sensuri, pe durată nedeterminată.

Totodată, astăzi, 20 februarie 2016, autorităţile bulgare au recomandat turiștilor evitarea traversării tuturor punctelor de frontieră cu Grecia și utilizarea rutelor alternative prin Macedonia, precizând că prin punctele de frontieră „Кulata - Promahonas“, „Ilinden - Еxochi“, „Каpitan Petko Voievoda - Оrmenion“, „Zlatograd - Тhermes“, „Ivailovgrad - Ciprinos“ și „Макаzа-Nimfea“, nu se permite trecerea niciunui tip de autovehicul.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro şi reaminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de alertare, în cazul în care apar situaţii speciale”, potrivit sursei citate.


Blocajul a fost instituit de transportatorii bulgari care au făcut acest gest ca răspuns la un protest al fermierilor greci, care împiedicaseră şi ei trecerea camioanelor de marfă. Astăzi ar urma să aibă loc o întâlnire între reprezentanţii celor două tabere, dar nici unii, nici alţii nu intenţionează să renunţe la proteste.

În partea bulgară, cozile de vehicule se întind pe 15 kilometri, în timp ce pe teritoriul Greciei sunt duble. Patronii firmelor de transport spun că blocajul le aduce pierderi mari. Crucea Roşie bulgară şi voluntari distribuie hrană şi apă oamenilor blocaţi în vămi.

Dar pentru cei care nu pot continua călătoriile, situaţia devine din ce în ce mai disperată.

„Sunt blocat de luni, de la ora 4:00. Este coadă cam la 43 de kilometri distanţă de unde sunt eu. Nu am primit nicio veste, nu am primit nimic. A mai fost consulul la noi, mai vine, mai aduce câte o sticlă de apă. Nu ştie nimeni nimic când se dă drumul, ne ţin aici ca pe nişte câini. Am mai fost pe jos, am mers pe jos, am mers cinci kilometri şi ceva până în partea cealaltă, în Bulgaria, şi am mai făcut cumpărături. Sunt şi acum autocare în Bulgaria blocate. Au stat vreo trei zile copii mici, femei. E blocat tot, pur şi simplu totul este blocat”, a povestit un şofer român prins în blocaj.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri