NOUA CASĂ. Guvernul vrea să ofere garanții doar celor care își cumpără o casă nou construită

Data publicării:
casute

La cinci ani de la lansarea programului „Prima casă”, guvernul vrea ca de avantajele sale să beneficieze doar cei care vor să îşi cumpere o locuinţă nouă sau care urmează să fie construită. Problema este că locuinţele noi sunt prea puţine, spun specialiştii.

Momentan, cele mai multe imobile tranzacţionate prin programul „Prima casă” sunt apartamente deja construite”, spune Ionuţ Stanimir, director de comunicare al unei bănci.

Mai bine de jumătate din cele 102.000 de imobilele luate prin „Prima casă” sunt apartamente vechi, construite înainte de 1990, pentru că şi preţul acestora este mai mic.

Cine se încadra până acum pentru un credit de primă casă pentru un apartament de 3 camere, se va încadra în programul „Noua casă” pentru un apartament de 2 camere sau chiar o garsonieră. Asta pentru că preţurile locuinţelor sunt cu 10 până la 30% mai mari în blocurile noi.

Schimbarea este văzută cu ochi buni de către dezvoltatori. Există însă dezavantaje şi pentru ei.

„Cei care aveau un apartament în blocurile vechi, înainte îl vindeau şi veneau cu banii jos şi cumpărau de la noi. Vindeau 3 camere şi cumpărau o garsonieră şi două camere sau 2 garsoniere. Pe acei clienţi noi categoric îi vom pierde acum”, afirmă Alexandru Ţariuc, dezvoltator imobiliar.

Executivul nu a menţionat însă detaliile noului program şi nici de când va fi aplicat.

„O să vă prezentăm în perioada imediat următoare, în detaliu. (Este un termen pentru transformare?) Nu este un termen”, declară Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale.

În 2010 şi 2012 au mai fost două astfel de iniţiative de a muta creditul guvernamental doar pentru locuinţe noi, dar atunci Consiliul Concurenţei avertiza că măsura ar putea fi considerată discriminatorie, iar guvernul a abandonat schimbare.

Dacă măsura va favoriza firmele de construcţii şi nu cumpărătorii persoane fizice, atunci ea poate fi considerată ajutor de stat”, spune Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Acum, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu a declarat pentru Digi24 că dacă măsura va favoriza firmele de construcţii şi nu cumpărătorii persoane fizice atunci ea poate fi considerată ajutor de stat şi încalcă legile concurenţei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri