Număr record de refugiaţi în 2015

Data publicării:
migranti imigranti refugiati grecia GettyImages-499144292-1

Organizaţia Naţiunilor Unite anunţă că în prima jumătate a anului au fost cu cinci milioane mai mulţi strămutaţi decât în aceeaşi perioadă din 2014. 4,2 milioane s-au deplasat pe teritoriul ţărilor de origine, iar 840.000 au plecat peste graniţe. Tot în primele şase luni, Europa s-a confruntat cu un aflux record de refugiaţi care au traversat Marea Mediterană, marea venind din Siria şi alte ţări măcinate de război. Raportul nu a luat în calcul sosirile de după iulie, când numărul imigranţilor a crescut foarte mult.

Liderii Uniunii Europene reuniţi la Bruxelles caută soluţii pentru rezolvarea crizei. Ungaria spune ca propunerea Austriei de suplimentare a cotelor de refugiaţi pentru statele est-europene este un „şantaj”.

„Înţeleg că e nevoie de mai multă solidaritate. Din punctul acesta de vedere, România a fost clară că e solidară în anumite condiţii, în condiţiile în care se tratează problema migranţilor la rădăcină, ca să oprim acest flux migrator necontrolat. Însă, eu personal nu cred că solidaritatea poate fi câştigată prin ameninţări, indiferent din partea cui ar veni”, declară premierul Dacian Cioloş, prezent la Consiliul European, la Bruxelles.

Premierul Dacian Cioloş crede că buna securizare a graniţelor ar ajuta Uniunea Europeană să scape de presiunea fugarilor. La fel şi eforturile pentru anihilarea cauzelor care îi fac pe oameni să fugă din ţările lor.

Problema fugarilor este presantă. Germania, care a primit anul acesta peste un milion de refugiaţi, face eforturi ca să le asigure condiţii minime. Presa a publicat fotografii cu imigranţi care dorm pe stradă, sub cerul liber, la zero grade Celsius, cu titlul ,,Capitala eşecului". Situaţia nu este mai bună nici în tabăra improvizată în incinta fostului aeroportului din Berlin, unde sunt cazaţi 2200 de imigranţi.

„Am adus aici 2.200 de refugiaţi, dar posibilităţile de a se spăla sunt limitate. Trebuie să-i ducem cu autobuzul să facă duş”, spune Michael Lenz, reprezentant al serviciilor sociale din primăria Berlin. 

Acuzat că nu a reuşit să gestioneze situaţia, directorul centrului de înregistrare a cererilor de azil din Berlin a demisionat, dar asta nu rezolvă problemele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri