O ambarcaţiune aflată în pericol pe Coasta de Azur era să fie căutată de ISU Neamţ pe lacul Izvorul Muntelui. Ce explicații dă ROMATSA

Data publicării:
F008413 1

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, dispeceratul instituţiei a fost sesizat de Romatsa, în 5 februarie, la ora 22.00, cu privire la o ambarcaţiune care s-ar afla în pericol, mesajul fiind recepţionat de companie prin sistemul de alertă prin satelit, conform Mediafax.

Romatsa a precizat că are două posibile locaţii unde s-ar putea afla ambarcaţiunea, respectiv Lacul Izvorul Muntelui din judeţul Neamţ şi Coasta de Azur, în sudul Franţei.

Din momentul în care am primit mesajul, reprezentanţii Romatsa ne-au transmis că, la o a doua trecere a satelitului, ne va preciza locaţia exactă a navei. Noi am considerat plauzibilă informaţia primită, în sensul că un trailer care transporta respectiva ambarcaţiune, pe cale rutieră, să fi fost implicat în vreun accident. În consecinţă, am trimis echipaje în patrulare în zona indicată în judeţul Neamţ”, a declarat inspectorul şef al ISU Neamţ, Ioan Niţică.

După aproximativ 50 de minute, ISU Neamţ a primit un nou mesaj de la Romatsa, prin care era informat că incidentul în care a fost implicată respectiva ambarcaţiune s-a produs pe Coasta de Azur. În aceste condiţii, ISU Neamţ a oprit căutările în zona Lacului Izvorul Muntelui. 

„Pe lângă exerciţiile pe care le-am făcut cu ROMATSA în ultimii trei ani de zile, a fost ca un antrenament la cald. Consider că nu este niciun fel de problemă cu acest mesaj şi aşa trebuia să se procedeze, orice informaţie trebuie să fie verificată”, a precizat la Digi24 Ioan Nițică.

ROMATSA face precizări

ROMATSA a transmis, sâmbătă după-amiază, un comunicat în care face precizări în legătură cu incidentul relatat de presă: 

„Romatsa a primit o primă avertizare de tip EPIRB (aferentă ambarcaţiunilor maritime şi fluviale) de la sistemul de sateliţi COSPAS-SARSAT de la MCC Rusia la ora 21.55. După identificarea sursei de semnal, documentul a fost transmis prin fax către Centrul Maritim Constanţa pentru prelucrare ulterioară, fiind de competenţa lor acest tip de radiobaliză.

Următorul pas, potrivit regulamentului, a fost declanşarea procedurii de iniţiere „Incident”, urmând ca după a doua trecere a satelitului şi localizarea cu precizie a evenimentului, programată iniţial la ora 01.05 (conform mesajului transmis), să se stabilească cu un grad ridicat de precizie dacă semnalizarea este reală şi nu o eroare.

Astfel, au fost informate toate autorităţile cu posibilă implicare în acest tip de incident. Este foarte important de menţionat că declanşarea procedurii de intervenţie propriu-zisă, conform procedurilor, este la latitudinea coordonatorilor echipelor de intervenţie.

În prima alertă apăreau două coordonate, unul dintre ele pe teritoriul României, în judeţul Neamţ. Prin urmare, supervizorul de sală a contactat ISU Neamţ, informând persoana care a răspuns la telefon asupra situaţiei existente, inclusiv faptul că fiind alerta iniţială, se aşteaptă, pentru acurateţe, confirmarea preciziei la a doua trecere a satelitului.

În jurul orei 22.43, a fost recepţionat un nou mesaj, care informa asupra faptului că poziţia din România fusese anulată şi rămăseseră active coordonatele din Franţa. Supervizorul de sală a luat legătura cu ISU Neamţ, anunţând că acţiunea de alarmare, în ceea ce ne priveşte, a fost anulată de către MCC Rusia prin mesaj având rezoluţia NIL/RESOLVED şi a propus anularea oricărei acţiuni întreprinse până atunci.

De asemenea, coordonatele de localizare nu sunt generate de Romatsa, ci ele sunt primite de către Romatsa de la sistemul de sateliţi COSPAS-SARSAT.

Precizăm că, în acest caz, Romatsa a urmat integral procedurile specifice acestui tip de eveniment”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri