O pacientă cu schizofrenie a dispărut după ce a fost externată pe propria răspundere

Data publicării:
disparuta

Un şir de incidente nefericite, dar acoperite de lege, profilează o posibilă tragedie într-o familie din judeţul Vaslui. O femeie diagnosticată cu schizofrenie a fost lăsată de medici să plece singură din spital şi a dispărut de cinci zile. Au pus-o doar să semneze că se externează ...pe propria răspundere. Rudele au îngheţat când au aflat, mai ales că pacienta nu a ajuns acasă. Drama a continuat. Familia a vrut să ceară ajutorul poliţiei, dar şeful de post era în concediu.

Cei cinci copii ai femeii de 46 de ani nu au linişte de sâmbătă. Mama lor a fost dusă atunci la spital pentru că îşi făcuse singură rău. După două ore, medicii au externat un pacient de schizofrenie pe propria lui răspundere. Rudele sunt îngrozite. Ştiu că femeia nu s-a descurcat să ajungă acasă.

Valerica Grigoriţă, cumnata femeii dispărute: „Are momentele alea psihotice când nu ştie ce e cu ea. Stă aşa şi se uită la tine speriată. Nu comunică, nu vorbeşte, nu ştie de unde e, nu ştie nimic”.

Femeia cu schizofrenie mai fusese internată la spital şi de fiecare dată medicii sunau familia să vină să o ia când o externau. Rudele ei nu înţeleg de ce doctorii au considerat că situaţia s-a schimbat între timp şi vor să facă plângere la Colegiul Medicilor.

Adrian Gheorghiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman" Bârlad: „Medicul care a pus-o să semneze a constatat că avea discernământ.”

Dr. Ovidiu Alexinschi, psihiatru: „Este la latitudinea medicului care o consultă să se decidă dacă persoana respectivă reprezintă un pericol pentru ea sau pentru cei din jur”.

Rudele femeii care a fost lăsată să plece singură de la spital deşi are momente de rătăcire au strâns rude, vecini şi prieteni şi au luat la pas tot oraşul.

După o noapte de căutări, a doua zi familia femeii a mers la Poliţia din comună. Nu era nimeni. Au urmat nenumărate apeluri la 112 şi abia după şapte ore au reuşit să stea de vorbă cu oamenii legii şi să declare dispariţia.

Loredana David, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui: „Poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Bârlad efectuează investigaţii pentru identificarea acesteia, femeia fiind dată în urmărire naţională”.

Femeia are un 1,63 metri înălţime şi, când a dispărut, era îmbăcată cu o haină neagră şi blugi roşii. Este roşcată şi tunsă scurt. Cei care o văd sunt rugaţi să sune la 112 sau să anunţe cea mai apropiată secţie de poliţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri