Oamenii de știință au confirmat că au găsit osemintele lui Richard al III-lea

Data publicării:
04022013 20richard-47615

Scheletul, găsit în timpul unor lucrări de canalizare, indicau semnele unei boli a coloanei vertebrale, de care suferea fostul monarh.

Timp de cinci luni, cercetătorii au făcut zeci de teste, care au confirmat, într-un final, identitatea ultimului suveran britanic mort în luptă.

Rezultatele testelor ADN au fost anunţate în cadrul unei conferinţe de presă. Numeroase elemente i-au determinat pe cercetători să afirme că osemintele, în special un craniu ce prezenta urme de violenţă, sunt cu adevărat cele ale ultimului rege din dinastia Plantageneţilor, decedat în 1485, la vârsta de 32 de ani.

Richard al III-lea, văzut de William Shakespeare ca un monstru

Richard al III-lea a domnit între 1483 şi 1485 și a fost ultimul rege al Casei de York.

Învins de dinastia Tudorilor în bătălia de la Bosworth, care a pus capăt Războiului celor Două Roze (dintre susţinătorii Casei de Lancaster şi cei ai Casei de York), imaginea lui Richard al III-lea a rămas pentru posteritate ca cea a unui monstru, imortalizat de William Shakespeare, însă această reputaţie a lui este considerată de istorici ca fiind eronată.

La mortea lui, corpul său ar fi fost expus pe străzile din Leicester. Locul în care a fost înmormântat a rămas necunoscut şi a făcut subiectul multor speculaţii de-a lungul secolelor. Anumiţi istorici au crezut că trupul său neînsufleţit a fost aruncat într-un râu.

Istoricii şi arheologii au efectuat o laborioasă muncă de cercetare, încercând să găsească un mormânt sub o biserică distrusă în timpul războaielor religioase din vremea domniei regelui Henric al VIII-lea.

Amplasamentul fostei biserici, acoperit în prezent de cimentul unei parcări din oraşul Leicester, a putut fi identificat. Municipalitatea a autorizat efectuarea unor săpături, iar acestea au permis exhumarea unui schelet bine conservat.

Printr-un concurs de circumstanţe extraordinare, istoricul John Ashdwon-Hill, autorul cărţii The Last Days of Richard III, a reuşit, reconstituind arborele genealogic al suveranului, să descopere o urmaşă în viaţă a acestuia, în Canada.

Cu ajutorul testelor ADN efectuate, el a reuşit să elucideze astfel acest mister care datează de cinci secole şi să pună capăt unor cercetări ştiinţifice care au durat mulţi ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri