Oamenii muntelui, pregătiți de ger cumplit

Data publicării:
runcu mic

Gheorghe Bălăneanu, localnic Runcu Mic: „A fost nea de mergeai și nu erau garduri, nu se vedeau de zăpadă, mergeai pe deasupra.”

Runcu Mic, judeţul Hunedoara. Un cătun pe culmile munţilor, unde mai trăiesc doar şapte familii. Oamenii nu se mai tem demult de zăpezi cât casa sau de gerul care face până şi geamurile să crape. La cei 70 de ani ai săi, Gheorghe Bălăneanu a văzut şi a trecut prin multe.

Gheorghe Bălăneanu, localnic Runcu Mic: „Eu? Eu nu mă sperii, și dacă ninge, cât poate să ningă? Așa de 30, 40, 50 de centimetri, aia e numai așa, să te joci prin ea.

Indiferent dacă frigul vine din noiembrie sau abia din ianuarie, oamenii muntelui sunt pregătiţi.

Gheorghe Bălăneanu, localnic Runcu Mic: Aceasta este o șuncă, costiță cum s-ar zice, avem cârnați de porc făcuți de moșu' și aici prăjitură făcută de baba.

Doina Mihonescu, localnic Runcu Mic: „Nu am rămas niciodată fără mâncare, că ne pregătim de toamna să avem de mâncare. ”

Constantin Scutaru, localnic Runcu Mic: „Noi suntem învățați, suntem învățați. Avem provizii, ținem porci, crumpeni, no, foame nu facem.”

Cât despre lemnele de foc, localnicii le strâng încă de la începutul toamnei.

Gheorghe Bălăneanu, localnic Runcu Mic: „Eu la lemne când mă duc, mă duc cu baba, ducem slănină cu noi, ceapă, facem focul, frigem slănină, suntem ca într-un fel de recreație, de tabără, și le aduc și pe bag înăuntru uscate.”

În iernile trecute, satele din Ţinutul Pădurenilor au fost izolate luni întregi din cauza nămeților. Localnicii au trecut însă cu bine peste toate încercările naturii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri