Olguța Vasilescu: Protestatarii ar trebui să știe că legea le interzice să își ia copiii la mitinguri

Data publicării:
lia olguta vasilescu la dna_digi24

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat miercuri, la Craiova, că cei care au ieșit în stradă pentru că vor să se respecte legea ar trebui să respecte, la rândul lor, Legea 272/2004 care prevede că părinții nu au voie să își ia copiii la mitinguri.

lia olguta vasilescu la dna_digi24

"Cei care au ieșit în stradă au ieșit pentru că vor să nu se mai încalce legea. Există Legea 272/2004 care prevede foarte clar că părinții nu au voie să își ia copiii la mitinguri, să-i expună. Deci, dacă au ieșit în stradă pentru respectarea legii, ar trebui să știe și ei că există o lege care le interzice să își ia copiii acolo", a spus Vasilescu într-o conferință de presă.

Potrivit ministrului Muncii, ziariști, reprezentanți ai unor ONG-uri pentru apărarea drepturilor copilului, precum și persoane fizice au depus sesizări la ANPC privind expunerea copiilor la mitinguri.

"Nu a fost niciun fel de poliție din partea Ministerului Muncii și Justiției Sociale. În subordinea ministerului există Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului. Încă din primele zile de mitinguri, au sosit pe adresa acestei autorități foarte multe sesizări. Săptămâna aceasta, presa a solicitat, pe legea 544 (privind informațiile publice—n.r.) să se precizeze exact numărul și atunci am trimis prin biroul de presă o adresă către ANPC să ne comunice cu exactitate acest număr. Știu că alaltăieri erau depuse 29 de astfel de sesizări doar la București, nu am cuantificat și ce este în teritoriu. Parte din aceste sesizări sunt făcute de presă, parte de ONG-uri, parte de persoane fizice", a spus Vasilescu citată de Agerpres.

Ministrul Muncii a precizat că ANPC transmite mai departe aceste sesizări la poliție și, conform Legii 272, aceasta trebuie să identifice părinții care au fost la miting și eventual să îi amendeze.

"Au fost câteva sesizări și împotriva domnului Nicușor Dan, care a venit cu copilul la miting. Sunt ONG-uri pentru apărarea drepturilor copilului, ziariști sau persoane fizice", a menționat ministrul Muncii.

Vasilescu a mai afirmat că amenzile sunt între 5.000 și 10.000 lei și sunt aplicate de poliție.

"Nu îi amendează Olguța, ci poliția, iar amenzile sunt între 5.000 lei și 10.000 lei. Iar legea este foarte clară. Citiți Legea 272/2004 și veți vedea acolo că se precizează foarte clar că părinții nu au voie să își expună copiii la mitinguri. A ieșit chiar președintele României și a inflamat spiritele, pentru că nu a făcut altceva decât să ceară să se încalce o lege în România, or în momentul în care ieși în stradă și spui că te lupți pentru lege și ordine, iar tu ești primul care încalcă legea, ceva aici nu este în regulă (...) Dar sigur că acum e la modă să spui că Guvernul ți-a făcut ceva. Nu ți-a făcut nimic. Dar cred că trebuie să fim mult mai responsabil ca părinți, pentru că, aduceți-vă aminte, într-o noapte, la unul dintre acele mitinguri neautorizate, iarăși o încălcare a legii din partea celor care spun că respectă legea — unui jandarm i-a fost tăiat piciorul, un jandarm era în pericol să își piardă ochiul... Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă, Doamne ferește, unui copil i s-ar fi întâmplat ceva", a mai afirmat Lia Olguța Vasilescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri