ONG Fest – live. Peste 100 de organizații non-guvernamentale organizează dezbateri și discuții împotriva urii

Data publicării:
vrei rEVOLUTIE

Cristina Costea are 24 de ani. Etnia romă, din care face parte, i-a adus de multe ori necazuri. S-a confruntat cu ura celor din jur. Nu a vrut să privească însă pasivă, aşa că acum conduce o organizaţie neguvernamentală care luptă pentru drepturile celor ca ea: minoritari, marginalizaţi, discriminaţi.

De multe ori m-am simţit jignită. Atunci când mi-am deschis calculatorul şi am văzut mesaje precum: ţiganii nu sunt oameni sau afară din România sau sunt murdari. Am doi copii şi nu vreau să îi cresc ca fiind o problemă în societate. Copiii mei nu sunt o problemă, nu sunt o greşeală”, spune Cristina Costea.

Cristina a reuşit să treacă peste toate barierele puse de apartenenţa sa la o minoritate etnică şi a absolvit Facultatea de Asistenta Socială din Bucureşti. Acum, urmează cursurile unui masterat în domeniu. Ea nu este singura care s-a confruntat cu ura celor din jur.

„Oamenii aceştia sunt parte din societate, iar locul lor este în societate. Modul în care noi reuşim să gestionăm problemele cu care se confruntă ei ne reprezintă şi pe noi”, spune Marian Ursan.

Aşa că, în acest weekend, în Parcul Herăstrău, organizaţiile neguvernamentale vor să ne înveţe să nu îi mai judecăm pe cei din jur. Timp de două zile, în Herăstrău vor avea loc spectacole de muzică, dans, ateliere de creaţie - toate, menite să-i încurajeze pe români să fie mai toleranţi.

Este campania împotriva discursului instigator la ură. Am ales această temă pentru că trăim într-o ţară care de foarte multe ori are un obicei prost de a arăta cu degetul. Asta este o formă mascată de ură”, susține Marian Panait, coordonatorul Campaniei împotriva urii.

Vrem să demonstrăm că există o societate civilă în România activă, care se zbate pentru binele comun, al cetăţeanului”, spune Ionuţ Sibian, organizator.

Activitatea acestor asociaţii este susţinută în mare parte cu fonduri nerambursabile acordate de statul norvegian

„Susţin societatea civilă cu 35 de milioane de euro. Fondurile sunt deschise până în 2016”, declară Hilde Berit Eide, coordonator Norway Grants.

Digi24 este alături de ONG-uri. Astăzi, jurnaliştii Cosmin Prelipceanu şi Teodor Tiţă vor vorbi la ONG Fest despre discursul ofensator în mass media şi cum poate fi el combătut de la ora 13:00, respectiv 16:00, și îi puteți urmări în direct, live, pe site-ul digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri