Operațiunea „Pizza”. Un atac cu bombă plănuit din octombrie

Data publicării:
ungru

Potrivit procurorilor DIICOT, planul de a detona o bombă artizanală la Târgu Secuiesc a fost pus la cale pe 10 octombrie de mai mulţi membri ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate.

Referat DIICOT: „Pe raza judeţului Covasna a avut loc o întâlnire a mai multor membri ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate, pe parcursul căreia numitul (...) a propus amplasarea și detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfășurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 2015, pe raza localităţii Târgu Secuiesc”.

De la începutul lunii octombrie, ofiţerii SRI au început monitorizarea şi au descoperit că Beke Istvan a fost desemnat de liderii organizaţiei din care face parte să ducă acest plan până la capăt. Motivul, spun achetatorii, era simplu: bărbatul se pricepea la electronică.

Referat DIICOT: „Propunând ca loc de amplasament un coș de gunoi din centrul localităţii, situat pe traseul de deplasare al paradei militare, afirmând că după acţiune "o să se spună că Târgu Secuiesc a fost atacat de teroriști”.

Deşi procurorii sunt siguri de vinovăţia bărbatului, tatăl lui Beke Istvan şi prietenii săi nu se lasă convinşi.

Beke Erno, tatăl suspectului: „Nu este capabil să facă asemenea daune comunității în care trăiește și poporului din care este el”.

Tamas Robert, prieten al inculpatului: „A fost o exagerare a Poliţiei, că el nu este terorist. Ei asta spun, că este terorist, dar el nu este. Aşa ceva nu se poate, la noi nu există aşa ceva”.

La dosar sunt mai multe interceptări telefonice, dar şi ambientale care arată cum a fost plănuit atentatul.

Beke Attila urma să detoneze bomba prin telefon, în momentul în care ar fi văzut de pe camera de supraveghere montată în exteriorul propriului magazin că zona e foarte aglomerată.

Potrivit DIICOT, membrii Mişcării de Tineret 64 de Comitate au dat un nume de cod planului lor: Operaţiunea „Pizza”.

Beke Istvan este acuzat de tentativă la acțiuni împotriva ordinii constituționale, faptă care se pedepseşte cu închisoare de la 15 la 25 de ani.

Balazs Barabas, corespondent Digi24 în Ungaria: „Am stat de vorbă cu şeful Mişcării celor 64 de comitate. Mişcarea celor 64 de comitate cere autorităţilor române să facă imediat publice dovezile şi probele pe baza cărora a fost reţinut membrul organizaţiei lor. Deci, mişcarea respinge orice acuzaţie de atentat care ar fi fost pregătit în secuime de către ei”.

Şeful Mișcării celor 64 de comitate, Gyorgy Gyula Zagyva, a mai precizat pentru, Digi24, că scenariul descris de DIICOT şi SRI se bazează pe calomnii si minciuni. Petardele ridicate de anchetatori erau pregătite pentru revelion şi nu pentru construirea unei bombe, mai spune Gyorgy Gyula Zagyva.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri