Palatul Cantacuzino, umbra unei foste bijuterii

Data publicării:
palat cantacuzino pascani

Palatul Cantacuzino e azi doar umbra bijuteriei de altă dată. Tencuiala a căzut, geamurile sunt sparte, iar acoperişul s-a prăbuşit din cauza vremii şi sub greutatea timpului. Clădirea, construită în jurul anului 1650, a fost închisă aproape patru secole mai târziu, în urmă cu doi ani, pentru că reprezenta un pericol pentru toți cei care îi călcau pragul. În clădire au mai intrat doar hoţii, care au furat tot ce s-a putut.

Am fost nevoiţi să amplasăm acest grilaj de fier pentru ca persoanele necunoscute să nu mai intre aici să distrugă. De asemenea, am fost nevoiţi să zidim şi partea de ferestre”, spune Cristian Menegon, purtător de cuvânt al Primăriei Pașcani.

Sunt monumente care au supraviețuit bombardamentelor din al Doilea Război Mondial, au supraviețuit chiar și perioadei comuniste”, spune Sorin Iftimi, istoric.

Palatul Cantacuzino și terenul dimprejur, aproape 7.000 de metri pătrați, au fost cumpărate de Primăria din Pașcani cu 300.000 de euro în urmă cu doi ani.

Intenţia este să se acceseze fonduri cu care să putem reabilita și pune în valoare construcția”, spune Iulian Pertu, consilier la compartimentul Tehnic și Investiții din cadrul Primăriei Pașcani.

Deocamdată, autorităţile locale au făcut abia un prim pas spre obținerea de fonduri europene pentru reparații. Au încheiat contract cu o firmă care va estima valoarea Palatului Cantacuzino și va stabili de câți bani ar fi nevoie pentru investiții.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri