Palatul Parlamentului poate fi vizitat virtual

Data publicării:
palat

Un român care lucrează pentru Google, în Irlanda, a avut ideea ca Palatul Parlamentului să poată fi vizitat, virtual, la fel ca Muzeul Luvru din Paris sau Capela Sixtină de la Vatican.

Este primul parlament din Europa Centrală și de Est care poate fi vizitat virtual pe aceasta platformă”, precizează Dan Bulucea, country manager Google România.

De acum vor putea fi văzute din faţa calculatorului, nouă săli din Palat, Muzeul Parlamentului şi holurile clădirii.

Încercăm să creștem numărul de vizitatori în Casa Poporului, în Palatul Parlamentului în așa fel încât întreținerea să fie mai puțin costisitoare pentru statul român”, a spus Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

Zilnic, sute de români şi străini plătesc bilet de intrare ca să poată vizita Palatul. Numai anul trecut, peste 215 mii de oameni au păşit pragul Camerei Deputaţilor.

Rodica Cristea e unul dintre ghizii care însoţeşte, de şapte ani, grupurile de vizitatori. „Băieții vor să joace tenis și fotbal, fetele vor să se căsătorească aici. Americanii sunt foarte impresionați, israelienii, italienii tot timpul sunt impresionați de marmură, iar francezii adesea fac comparație cu Versailles-ul”, spune ea.

Pentru cineva obișnuit să muncească în Palatul Parlamentului, sala C.A. Rosetti este una în care se țin discursuri politice, însă pentru cei care vizitează această clădire este una dintre cele mai impresionante pentru că toate scaunele, 600 la număr, sunt îmbrăcate în piele naturală, iar candelabrul este cel mai mare din toata clădirea: cântărește cinci tone.

Sala C.A Rosetti poate fi vizitată virtual. Găzduieşte deseori congresele partidelor, deşi a fost proiectată iniţial să fie sală de teatru. În tur intră şi Sala Alexandru Ioan Cuza, cea mai înaltă încăpere din clădire şi Sala Unirii, locul preferat pentru baluri. Turul fizic al Palatului poate fi făcut zilnic. Fiecare vizitator trebuie să achite între zece şi 45 de lei de persoană, în funcţie de ce doreşte să vadă. Intrarea este liberă pentru copiii sub șapte ani, elevi şi persoane cu dizabilităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri