Până pe 10 martie puteți să propuneți metode pentru reducerea birocrației

Data publicării:
dosare

„Mamele care tocmai au născut trebuie să depună trei dosare cu de multe ori cam aceleași tipuri de documente, unul pentru indemnizația de creștere a copilului, altul pentru alocația de stat, altul pentru stimulentul de reinserție. Pe de altă parte, un șomer trebuie să plătească cam 30 de lei ca să obțină anumite documente necesare pentru indemnizație, atâta timp cât aceste inforimații pot fi obținute de către administrația care are nevoie să prelucreze dosarul respectiv”, a exemplificat premierul Dacian Cioloș.

Obţinerea cazierului judiciar este al treilea exemplu. Acesta se eliberează de către poliţie în cel mult trei zile, după depunerea unei cereri-tip însoţită de copie după buletin, un timbru de doi lei şi plata unei taxe de 10 lei.

„Sunt lucruri care pot fi făcute în mod simplu, valorificând și sistemele informatice și diversele platforme administrative pe care s-au dat milioane de euro și care, multe dintre ele, nu sunt operaționale”, a adăugat prim-ministrul.

Ca să identifice cât mai multe situaţii de acest fel, Guvernul le cere românilor să vină şi cu alte exemple pe platforma maisimplu.gov.ro. Zeci de oameni au dat deja curs acestui îndemn, imediat cum s-a deschis portalul.

Cei mai mulţi cer ca taxele să poată fi plătite online. Tot pe internet ar vrea românii să trimită şi formularele către ANAF sau primării, ca să scape de statul la cozi.

Au fost identificate, însă, şi alte probleme, precum timpul lung de aşteptare pentru extrasul de carte funciară şi numeroasele drumuri pentru înmatricularea unei maşini.

Pe 10 martie va fi o evaluare a tuturor infomațiilor încărcate în platformă. Le vom îndrepta către instituția care le-a emis solicitând acesteia un punct de vedere”, a declarat Violeta Alexandru, ministrul pentru Consultare Publică.

Guvernul recunoaşte că reducerea birocraţiei nu e simplă, aşa că nu se ştie când va fi simplificată relaţia stat-cetăţean.

Eliminarea se face prin metode diferite. Unele se fac prin HG, mai complicate, altele prin ordine de ministru, altele prin simple modificări în procedura de lucru a unei administrații sau autorități”, a anunțat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit studiilor, România se află pe locul 55 din 189 în clasamentul global privind uşurinţa cu care o companie îşi poate plăti taxele. O firmă de la noi are de făcut 14 plăţi de taxe anual, faţă de o medie regională de nici zece plăţi. Media globală este de peste 25 de plăţi pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri