Papa Francisc, invitat să vină în România în 2018

Data publicării:
PAPA FRANCISC 20-1

Voi adresa o invitaţie Papei Francisc de a vizita România. Am discutat aseară cu Prea Fericitul Daniel despre această chestiune și Biserica Ortodoxă susține sută la sută acest demers. Dorința noastră ar fi dacă s-ar putea realiza această vizită în 2018”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la plecarea în vizita de trei zile pe care o începe, joi, în Italia.

În mai 1999, fostul Papă Ioan Paul al II-lea a efectuat o vizită de trei zile în România fiind primul papă care a vizitat o ţară majoritar ortodoxă. 

Ultima vizită oficială a unui preşedinte la Vatican a fost în 2013, când Traian Băsescu a fost primit de Papa Benedict, deși acesta anunțase că renunță la pontificat. Fostul preşedinte Traian Băsescu i-a înmânat atunci Papei Benedict al XVI-lea o scrisoare cu un mesaj din partea Patriarhului BOR, PF Daniel. Preşedinţia nu a dat detalii despre conţinutul mesajului.

Din faptul că vizita mea nu a fost anulată am înţeles respectul Papei Benedict al XVI-lea pentru poporul român. Am înţeles respectul Papei Benedict al XVI-lea pentru ecumenism. Am înţeles mâna întinsă creştinilor ortodocşi de creştinii catolici. Am transmis Papei Benedict al XVI-lea mesajul catolicilor şi ortodocşilor din România. Un mesaj de solidaritate, de respect, un mesaj de înţelegere”, declara atunci fostul președinte Traian Băsescu.

Apoi, în martie 2013, Traian Băsescu a participat la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc. 

Președintele Klaus Iohannis, vizită în Italia

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, la Expoziția Universală Milano 2015, unde vizitează pavilioanele României, Sfântului Scaun şi Italiei, iar vineri face o vizită oficială la Sfântul Scaun, urmând să aibă convorbiri tête-à-tête cu Papa Francisc.

Joi seară, de la ora 19.00, preşedintele Iohannis are programată o întâlnire cu reprezentanți ai comunității românești din Milano.

Vineri, președintele Klaus Iohannis va face o vizită oficială la Sfântul Scaun, unde va avea convorbiri tête-à-tête cu Papa Francisc. De asemenea, preşedintele Iohannis urmează să aibă convorbiri tête-à-tête cu Cardinalul Pietro Parolin, Secretar de Stat al Suveranului Pontif.

Programul şefului statului la Vatican mai cuprinde vizitarea Bazilicii Sfântul Petru, depunerea unui buchet de flori și păstrarea unui moment de reculegere la mormântul Papei Ioan Paul al II-lea.

În cursul serii de vineri, şeful statului va vizita Colegiul Pontifical "Pio Romeno" din Roma şi va avea o întâlnire cu studenții români care studiază în instituțiile de învățământ pontificale din Roma.

Sâmbătă, președintele Iohannis are programată la Roma, de la ora 11.00, o întrevedere cu conducerea Comunității Sant'Egidio, iar de la ora 11.30 (ora României), o vizită la Bazilica Santa Maria in Trastevere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri