Partidele să nu propună candidaţii cu atitudini extremiste, cer 35 de ONG-uri

Data publicării:
stampila buletin de vot foto roaep ro-3

Organizațiile semnatare ale apelului spun că se aşteaptă ca partidele să se delimiteze de atitudinile extremiste și anti-democratice. „Respingem categoric demagogia și populismul, retorica naționalistă și extremistă din campania electorală menite să mascheze grosolan lipsa de pregătire, de soluții, de programe, de proiecte pentru administrația locală”, scrie în comunicatul semnat de 35 de ONG-uri.

„Considerăm că autoproclamarea drept reprezentanți ai societăţii civile autentice de către candidați pentru funcții de demnitate publică în România este o dovadă de ignoranță, de indecență și de desconsiderație față de cetățeni. Credem că protestele din ultimii ani au demonstrat că societatea civilă este extrem de diversă și că nimeni nu poate să o confiște și să pretindă că o reprezintă în ansamblul ei”, se mai spune în comunicat.

„Cerem partidelor politice să dea dovadă de responsabilitate și să nu susțină candidați și programe care promovează extremismul și intoleranța. Ne exprimăm încrederea că cetățenii României și profesioniștii din mass media vor da dovadă de discernământ și spirit critic pentru demascarea și sancționarea la vot a imposturii și a indecenței din spațiul politic”, se arată în încheirea comunicatului.

Semnatarii nu precizează, însă primul candidat la care ar putea face referire apelul lor este Marian Munteanu. Odată cu anunţarea candidaturii sale, acesta a fost prezentat de liderii PNL drept reprezentant autentic al societăţii civile. Şi el a subliniat acest lucru, în prima declaraţie dată jurnaliştilor, după votul din Biroul Permanent Naţional al PNL.

„Trebuie să vă spun că simpla invocare a mea în această discuţie e o onoare pentru mine. PNL e un mare partid în istoria ţării noastre şi văd în această posibilitate o deschidere nemaîntâlnită în istoria politică recentă faţă de societatea civilă, văd un început al unui parteneriat solid între un partid şi organizațiile societății civile care să ducă la o primenire reală a vieţii noastre publice, e un act de curaj, de responsabilitate”, a spus Marian Munteanu marţi.

„Repet, sunt totuşi o persoană care vine din societatea civilă şi vă rog să mă credeţi că ştiu să-mi menţin punctele de vedere şi să mi le apăr. Din acest punct de vedere, mulţi politicieni nu sunt foarte relaxaţi în ceea ce priveşte relaţia cu mine, aşa cum, în general, politicienii nu sunt relaxaţi în relaţia cu societatea civilă. Însă sper ca de data aceasta chiar să fie un nou început”, a adăugat acesta.

Tot de numele lui Marian Munteanu se leagă şi declaraţii cu tentă naţionalist-extremistă.

Citiţi şi:

Marian Munteanu. Cine a fost şi ce a devenit

Marian Munteanu, despre desemnarea sa drept candidat pentru Capitală: „E un act de curaj”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri