PAŞAPORT DIPLOMATIC. Titus Corlățean: Acțiunea Federației Ruse a fost incisivă și agresivă

Data publicării:
titus corlatean la digi24 - captura-1

Relaţiile cu Rusia sunt instabile nu numai din cauza disputelor asupra preţului gazului natural, dar şi într-un context mai larg.

Încrederea de ambele părţi a fost profund afectată. Or aici, relaţiile trebuie călăuzite de nişte principii şi nişte valori foarte clare. În clipa când un actor internaţional, este cazul Federaţiei Ruse, încalcă nişte principii fundamentale ale ordinii internaţionale - integritatea teritorială a unui stat, suveranitatea, inviolabilitatea frontierelor -, când cineva rescrie dreptul internaţional, lucrul ăsta produce prejudicii. Or, ţine în primul rând de Federaţia Rusă să acţioneze în spiritul acestor principii pe care Rusia le-a afirmat”, a declarat Titus Corlăţean.

Considerentele economice par să domine în negocierile dintre Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă asupra Ucrainei, în timp ce Republica Moldova semnează un acord istoric, cel de asociere cu Uniunea Europeană. Toate acestea şi alte subiecte de actualitate vor fi discutate cu ministrul român de externe, Titus Corlăţean, în ediţia din această săptămână a emisiunii „Paşaport Diplomatic”.

Şeful diplomaţiei române a comentat şi concentrarea tot mai mare a intereselor Statelor Unite şi altor ţări asupra zonei Mării Negre.

Aici vorbim de interese politice majore, interese de securitate extrem de importante, conflicte îngheţate, o prezență şi, iată, o acţiune extrem de incisivă şi agresivă a Federaţiei Ruse în anumite momente şi vorbim de interese economice, cele legate de securitatea energetică. Iată că s-a produs această mutaţie şi în poziţia americană, nu întâmplător sunt şi evenimentele dramatice legate de Ucraina, dar faptul că din punct de vedere militar, politic, securitate, iată, SUA sunt tot mai prezente aici în această regiune şi acordă un interes special aspectelor de securitate energetică, da, este un lucru foarte bun”, a spus Titus Corlăţean.

Între România şi Statele Unite există deja o cooperare foarte bună, ceea ce poate asigura ţării noastre o prezenţă mai accentuată în regiune.

„Acest lucru ne ajută pentru că vorbim de tehnologie înaltă, vorbim de capacitate financiară şi de investiţii foarte solide pe care companiile americane le au, companii care reprezintă cel mai important partener şi aliat al SUA. Acest lucru ne va ajuta pe termen mediu în asigurarea completă a independenţei energetice a României”, adaugă ministrul.

Interviul integral îl puteţi urmări la emisiunea „Paşaport Diplomatic” difuzată sâmbătă, de la ora 22,30, la Digi24HD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri