Patriarhia îndeamnă la respect față de credința comunității musulmane

Data publicării:
patriarhul daniel basilica.ro august 2015

 

Gestul regretabil, chiar dacă izolat, denotă lipsă de respect și toleranță față de credința și tradiția unei comunități religioase. O astfel de provocare poate oricând avea drept consecință o inițiativă similară asupra unei comunități ortodoxe române minoritare din Europa sau din alte părți ale lumii unde se află români. În contextul lumii de azi, este ușor să provocăm conflicte, cu consecințe imprevizibile, dar e mai înțelept să le evităm”, precizează Biroul de Presă al Patriarhiei Române într-un comunicat.

Patriarhia Română „respinge orice formă de discriminare și îndeamnă la respect, înțelegere și toleranță față de cei de alt neam, cultură și credință, deoarece, potrivit legii, cultele religioase trebuie să fie promotoare ale păcii sociale”.

Totodată, Patriarhia Română „dorește din partea cultului musulman lămuriri oficiale privind necesitatea, dimensiunile, scopul și impactul unei noi moschei în București, pentru o corectă informare a credincioșilor creștini ortodocși”, se menționează în comunicat.

Muftiul Muurat Iusuf, șeful Cultului Musulman din România, s-a declarat marți profund întristat și jignit de modalitatea aleasă de un bucureștean pentru a împiedica construirea viitoarei Moschei Centrale din România, pe un teren pus la dispoziție de Guvern.

Imamul Iusuf a declarat că a aflat din presă relatările despre intenția unui cetățean de a protesta față de proiectul construirii moscheii centrale din Capitală, printr-o așa-zisă acțiune de pângărire a terenului pe care se va ridica lăcașul de cult.

Reacția muftiului a intervenit după ce o serie de publicații centrale au informat că bucureșteanul Cătălin Berenghi, revoltat de gestul autorităților de stat care sprijină construirea celei mai mari moschei din România pe un teren din nordul Bucureștiului, a recurs la un gest cu totul ieșit din comun: a cumpărat mai mulți purcei vii și doi congelați. Purceii vii, vopsiți în roșu, galben și albastru au fost lăsați să pască liber pe terenul din Bulevardul Expoziției nr. 22-30, iar carcasele congelate au fost îngropate tot aici, cu scopul declarat de a determina autoritățile religioase musulmane să renunțe la acest loc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri