Paza autostrăzilor costă 3 milioane de euro, dar parapeții și gardurile sunt furate periodic

Data publicării:
gard lipsa autostrada captura digi24

Un milion şi jumătate de euro costă paza celor aproape 200 de kilometri de şosea de mare viteză spre litoral. 159 de agenţi de pază ar trebui să patruleze zi şi noapte pe autostradă. Echipa Digi24 a verificat cum fac față paznicii. Până la Lehliu era un singur echipaj, care în faţa hoţilor se declară depăşit de situaţie.

La schimbare de exemplu, te duci să întorci pe pod la Lehliu şi ei se sună. Te fac imediat când vor să fure”, spun paznicii.

Patrulele de pază trec o dată la trei ore prin acelaşi loc, aşa că hoţii au timp suficient să demonteze şi să fure stâlpii, gardurile de protecţie şi chiar elemente din parapeţii metalici laterali. Astfel că animalele ajung pe autostradă. Aşa cum s-a întâmplat şi acum două săptămâni când un şofer a lovit cu maşina un cal. Muncitorii n-au terminat nici acum să înlocuiască gardul furat.

Dacă nu e păzit nu o să reziste. De fapt, şi cu pază şi tot l-au furat”, spun muncitorii.

Chiar în timp ce ei îngropau stâlpii pentru noul gard şi întindeau plasa de sârmă, un bărbat le dădea deja târcoale.

Din pagubele produse de hoţi şi vandali pe Autostrada Soarelui, Compania de Drumuri mai are de recuperat aproape 430.000 de euro.

Şi pe drumul de mare viteză spre Ploieşti o parte din panourile antivânt şi din gardurile de protecţie au fost furate. Aşa că animalele pot ajunge pe şosea şi pot pune în pericol viaţa şoferilor. Valoarea contractului de pază depăşește, aici, un sfert de milion de euro.

Pentru aproape 412.000 de euro, 30 de paznici patrulează pe autostrada spre Piteşti. De aici au dispărut garduri şi semne de circulaţie. În total, pentru paza celor aproape 550 de kilometri de autostradă câţi are România, CNADNR plăteşte aproape 3 milioane de euro.

Autostrada Bucureşti-Constanţa

1,5 milioane de euro - valoare contract de pază pe un an

159 de agenţi de pază

427.000 de euro - valoare pagube nerecuperate

Autostrada Bucureşti-Ploieşti

252.000 euro - valoare contract de pază pe un an

15 agenţi de pază

15.200 de euro - valoare pagube nerecuperate

Autostrada Bucureşti-Piteşti

412.000 de euro - valoare contract de pază pe un an

30 de agenţi de pază

3.500 de euro - valoare pagube nerecuperate

sursa: CNADNR

În 2012, hoţii au produs pe Autostrada Soarelui pagube de 246.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri