Pericolul din fântâni: Apă contaminată în 20 de localităţi din judeţul Galaţi

Data publicării:
fantana

În localitatea Cuca, fântânile contaminate cu nitraţi şi nitriţi au fost inscripţionate cu litera N. Cu toate acestea, oamenii beau zilnic din ele.

„E scris pe fântâni „Nepotabil”. Ce să facem, asta e...”, spune o localnică. Ea recunoaşte că bea în continuare apă, pentru că e „bună”.

„Are tot felul de mizerii în ea. Ia uite, ia uite. Cum să bem de aici?”, spune un alt localnic.

Alt sat, aceeaşi problemă. Deşi primesc apă prin sistem centralizat de aproape doi ani, cei mai mulţi dintre localnicii din Tămăoani preferă să scoată apă din fântânile din curte. Spun că aşa s-au obişnuit.

„De aici am tot luat toată viaţa. Şi noi nu ştim, ne dor rinichii sau ceva, dar nu ştim dacă e de la apă”, spune o femeie din sat.

În unele fântâni, apa bălteşte, plină cu dejecţii şi gunoaie, dar oamenii spun că este bună.

„O iarbă verde creşte pe ea, ca şi cum ar fi de pe canale. (Apa, n.r.) E destul de bună”, spune un alt sătean.

În ultimele două luni, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au luat 143 de probe din fântânile din judeţul Galaţi.

Din aceste probe, 87 au fost necorespunzătoare chimic prin depăşiri ai indicatorilor nitriţi şi nitraţi şi 90 au fost necorespunzătoare bacteriologic”, a afirmat Liliana Moise, directorul DSP Galaţi.

Apa care conţine nitriţi şi nitraţi nu este potabilă nici măcar după fierbere, avertizează medicii.

Nu există o soluţie de a combate contaminarea cu nitraţi a apei decât prin schimbarea sursei”, a mai spus Liliana Moise.

Specialiştii spun că apa contaminată cu nitraţi şi nitriţi poate fi fatală copiilor sub trei ani şi femeilor gravide. Peste 30% din populaţia judeţului Galaţi îşi asigură apa de băut din fântâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri