Persoanele cu dizabilităţi au la dispoziţie o hartă a accesibilităţii în instituţiile de interes public

Data publicării:
0412 20harta 20handicapati-36707

Odată ieşită din casă, pentru o persoană cu handicap locomotor încep problemele. Într-o astfel de situaţie se află Simon Francisc, care are proteze la ambele picioare de peste 30 de ani. Pentru el, cel mai mare chin este să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun.

Din cele 51 de staţii de metrou, în 47 există fotolii rulante automate, dar, de multe ori, personalul nu ştie să le folosească. Iar autobuzele, deşi sunt dotate cu rampe, sunt conduse uneori de şoferi nu prea amabili.

Dacă are noroc să ajungă la destinaţie, următorul obstacol pentru persoana în scaun rulant este accesul în instituţia la care merge. Biblioteca Naţională a României este prima clădire care a primit certificatul de accesibilitate pentru persoane cu dizabilităţi. Este dotată cu lifturi, mese de citit şi spaţii deschise, care permit deplasarea persoanelor în scaune rulante.

Alte peste 350 de clădiri din Bucureşti şi din 20 de judeţe ale ţării sunt trecute pe harta accesibilităţii. Platforma ajută persoanele în scaun rulant să ştie dacă pot intra şi ele în instituţia respectivă.

Până în 2014, persoanele cu dizabilităţi vor avea la dispoziţie o hartă care cuprinde informaţii despre cât de accesibile sunt o mie de instituţii care oferă servicii de interes public, sau divertisment, sănătate, sport sau turism.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri