Peste 1,7 milioane de bucureșteni nu au apă caldă. Distrigaz a anunţat reluarea distribuţiei gazelor în regim normal

Data publicării:
RADET mediafax

Bucureştenii vor avea din nou apă caldă. Distrigaz a reluat distribuţia gazelor în regim normal. Apa va fi caldă la robinetele bucureştenilor la două ore de la reluarea distribuţiei de gaze.

Distrigaz Sud Reţele a redus în data de 30.O9.2014 serviciile de distribuţie a gazelor naturale către două locuri de consum ale ELCEN din Bucureşti, respectiv CTE Sud şi CTE Vest, ca urmare a acumulării de către Elcen a unor datorii importante de plată aferente serviciului de distribuţie prestat inclusiv pentru sezonul rece 2013-2014. Măsura limitării a fost luată după ce au fost parcurse toate etapele de mediere în vederea eşalonării debitelor. În prezent, Distrigaz Sud Reţele a restabilit parametrii de furnizare a gazelor naturale către unităţile Elcen din Bucureşti, urmând ca, nu mai târziu de finalul săptămânii viitoare, conform promisiunii autorităţilor responsabile, să se găsească o soluţie acceptabilă pentru stingerea datoriei”, a transmis Distrigaz Sud, într-un comunicat de presă.

Această situație a pornit de la datoriile pe care le-a înregistrat furnizorul de agent termic din București. Mai precis, ELCEN se află în situația de a a livra în sectoarele din București o apă care are doar 50 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care o are apa când pleacă de la CET Sud, iar până la consumatori ajunge chiar și rece.

Până zilele trecute, apa avea 80 de grade Celsius.

La ora actuală, în sectoarele 2, 3, 4 și parțial în sectorul 5 în loc de APĂ CALDĂ curge APĂ RECE. Problema a fost semnalată de mai mulți telespectatori Digi24.

Datoriile ajung la 3,2 miliarde de lei, vechi de doi ani, despre care șefii de la ELCEN spun că au făcut mai multe adrese însă acești bani n-au mai fost niciodată plătiți. Banii ar fi trebuit să vină de la Primăria Capitalei, care plătește subvenții. Aceste subvenții se regăsesc doar pe hârtie, pentru că în conturile furznizorului de agent termic banii nu ar fi intrat niciodată.

La rândul lor, ELCEN ar fi trebuit să plătească acești bani către Distrigaz, care livrează doare o parte din gazul necesar pentru livrarea agentului termic.

Telespectatorii Digi24 au semnalat că problema apei calde persistă de circa două zile.

Lider de sindicat RADET: „Mai devreme de luni nu se poate remedia” 

Ioana Stoica, lider de sindicat RADET, a precizat la Digi24 că această situație nu se poate remedia până luni.

Atât timp cât ELCEN solicită banii să plătească gazul, nu o să ne dea o temperatură mai mare”, a spus Ioana Stoica.

„Populația și RADET ar trebui să oprească agentul termic, pentru că decât să îi dai o temperatură la apa caldă de 40 grade mai bine nu i-o dai, pentru că noi plătim mai mult despăgubire populației decât am primi banul necesar”, a adăugat ea.

„Noi, RADET, suntem obligați să plătim diferanța populației, adică nu i-am dat temperatura și presiunea la apă caldă, suntem obligați să facem o reducere, iar noi plătim giga la prețul normal, deci nu la jumătate sau în funcție de presiune și temperatura de la CET”, a subliniat Ioana Stoica.

Ea a mai spus că „se știe de ani de zile că RADET nu își primește subvenția de la primărie, nu putem achita în continuare la ELCEN, la RADET conturile sunt blocate 100% de mai multe luni, deci funcționăm în sistem de super avarie”.

„RADET e un punct sensibil când vine frigul, când e vară nimeni nu ne dă bani pentru reparații, revizii”, a precizat ea.

Radu Opaina: Îi facem domnului Oprescu denunț la DNA

Radu Opaina, președintele Asociației de proprietari, a spus că ar putea să facă un denunț la DNA pe numele lui Sorin Oprescu.

„Acum, public vă spun că îi facem același anunț lui domnului Oprescu: că dacă nu rezolvă problema în 24 de ore îi facem noi denunț la DNA, la Parchet, pentru că el e direct răspunzător de starea apei calde și a căldurii în București. Când e vorba de facturi vin călare peste noi”, a spus Radu Opaina, la Digi24.

Comunicatul primăriei: „A fost plătită în totalitate cantitatea de agent termic achiziționată de la Electrocentrale București”

„Referitor la adresa Distrigaz Sud Reţele SRL nr. 2694/03.10.2014, transmisă la Cabinetul Primarului General al Municipiului Bucureşti, prin care Distrigaz Sud Reţele SRL afirma ca are o creanță de 88,86 milioane lei, la Electrocentrale Bucuresti SA, reprezentând contravaloarea serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, neachitate pânǎ în prezent, motiv pentru care pe data de 2.10.2014, începând cu ora 10,00 au fost realizate limitări în furnizarea gazelor naturale la CET Sud şi la CET Vest și prin care s-a invocat aplicarea măsurii de sistare a prestării serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, pentru locurile de consum mentionate, începând cu data de 6.10.2014, ora 10,00, va comunicam urmatoarele:

Pentru cantitatile de energie termica cumparate de la Electrocentrale Bucuresti SA, in volum de 2.840.000 Gcal în perioada ian – sept. 2014 RADET Bucuresti si Primaria Municipiului Bucuresti au achitat din incasari directe si respectiv, din subventii acordate de Primaria Municipiului Bucuresti, suma totala de 677.580.571 lei, fata de valoarea totala a facturilor aferente perioadei mentionate, in valoare de 609.907.040 lei, ceea ce inseamna ca a fost platita in totalitate cantitatea de agent termic achizitionata de la Electrocentrale Bucuresti.

Avand in vedere cele mentionate nu pot fi retinute motivele invocate de catre Electrocentrale Bucuresti SA conform carora arieratele pe care aceasta le are la Distrigaz Sud Retele SRL sunt cauzate, in principal, de neplata obligatiilor financiare ale RADET si ale Primariei Municipiului Bucuresti, privind achizitia de agent termic pentru perioada mentionata.

In consecinta, consideram ca nefondata afirmatia Electrocentrale Bucuresti SA si va solicitam clarificarea de urgenta a situatiei, in vederea identificarii solutiilor de remediere, intrucat orice fel de masuri de sistare a furnizarii gazelor naturale pentru producerea agentului termic, reprezinta o amenintare la siguranta populatiei Municipiului Bucuresti. Raspunderea privind consecintele unei astfel de masuri, va revine integral”, se arată în scrisoarea trimisă de Primăriei București către factorii implicați în furnizarea agentului termic în București.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri