Peștii, afectați de nivelul scăzut al Dunării

Data publicării:
delta

În Deltă au fost înregistrate colmatări accelerate, mai ales pe canalele tăiate transversal, respectiv în direcţia nord-sud, în principal la Mila 35, canalul Sireasa fiind şi ruta principală de transport a turiştilor.

De suferit are şi ecosistemul. Este doar o chestiune de timp până când peştii vor începe să moară, pentru că nu toţi reusesc să se refugieze în braţele încă generoase ale Dunării.

Lucian Simion, guvernatorul Deltei Dunării spune că „în momentul în care scade în continuare apa pot să apară astfel de situaţii.”

Pescarii se plâng că se întorc la mal şi cu 30% mai puţin peşte. Speciile mari sunt cele mai afectate, cum ar fi crapul, fitofagul sau ştiuca.

„De două trei săptămâni, pelicanii şi cormoranii distrug tot peştele care este în Deltă, noi nu o să mai avem ce pescui. Peştele suferă foarte mult şi moare din cauză că apele sunt foarte mici”, spune Ştefan Grigore, pescar.

Mai mult, adâncimea mică a apei creează probleme şi traficului pe canale. Adâncimea actuală permite doar circulaţia bărcilor de mici dimensiuni. Diferenţa de nivel de aproape jumătate de metru este vizibilă pe malurile canalelor.

Potrivit Institutului de cercetare din Tulcea, în Delta Dunării sunt aproximativ 3.000 de kilometri de canale pe care circulă oficial 1.200 de pescari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri