Plaje ca în Dubai, pe litoralul românesc, până la vară. Olandezii care au făcut insula Palmier vor lărgi plajele de opt ori

Data publicării:
litoral plaja olandezi

Primele proiecte de succes ale olandezilor care au făcut plajele din Dubai au fost făcute chiar în ţara natală.

Aşa s-a lucrat, în perioada 2010-2013 pentru lăţirea plajelor din Olanda. Procedeul, similar, va fi aplicat, din decembrie, şi pe plajele litoralului românesc. Totul va începe cu o navă specială care extrage nisipul din mare şi-l va aduce la ţărm.

Prima zonă ce va fi transformată este Tomis Nord. Acum, plaja are şapte metri lăţime, dar la vară va fi de opt ori mai lată. Urmează Tomis Centru. Nava va aduce din mare 600.000 de metri cubi de nisip, aşa că, pe o lungime de aproape 9 kilometri, plaja va fi mai lată cu 60 de metri. Şi Tomis Sud va suferi modificări. Turiştii care aleg să se bronzeze aici vor avea doi kilometri de plajă mai lată. În cele din urmă, Mamaia Sud se alătură procesului de transformare, dar şi Eforie Nord. Zonele au fost alese pentru că, din cauza eroziunii costiere, au mai rămas doar fâşii înguste de nisip. Pentru a nu se mai întâmpla aşa ceva, digurile subacvatice şi de suprafaţă vor proteja plajele.

Vor fi utilizate atât echipamente de uscat, însemnând excavatoare, buldozere, camioane, cât şi echipamente plutitoare. Este vorba despre nava cu plasare laterală a pietrei, excavatorul plutitor, pentru partea de nisipare, o dragă auto refulantă impresionantă”, a spus Marius Stamat, managerul contractului Van Oord.

În zona Tomis Centru se construieşte unul dintre cele două diguri de suprafaţă. Lucrările pentru cel submers au fost finalizate deja. El se află undeva la 400 de metri în larg. Împreună, toate cele trei structuri au rolul de a proteja acest golf.

Avem o experienţă bogată cu acest tip de proiect. Am mai făcut lucrări similare şi pe coasta olandeză, coasta britanică şi ne aşteptăm la condiţii similare şi aici, în România”, a adăugat Johannes Hafkenscheid.

Dacă totul merge conform planului, specialiştii olandezi că vor termina noile plaje chair înainte de deschiderea sezonului estival. Valoarea lucrărilor este estimată la 170 de milioane de euro, din care 85% sunt fonduri europene.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri