Poliția a confiscat 11 tone de articole pirotehnice

Data publicării:
petarde

Polițiștii au indisponibilizat peste 11.000 kg de articole pirotehnice în valoare de circa 300.000 de lei și au aplicat 55 de sancțiuni de peste 42.000 de lei, a anunțat, miercuri, comisarul Adrian Aldea de la Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a IGPR.

petarde

Acesta a subliniat la o conferință de presă, prilejuită de derularea acțiunii naționale „Foc de artificii" pe perioada sărbătorilor de iarnă, că populația nu trebuie să achiziționeze articole pirotehnice periculoase.

„Sunt produse nepericuloase - vulcani, artificii de tort, artificii simple - ce pot fi utilizate de publicul larg, ele având un nivel de zgomot redus, dar sunt și cele periculoase din clasele F2, F3 și F4 - bateriile, petardele, rachetele, artificii - care ar trebui utilizate numai de pirotehnicieni autorizați. Conform Legii 126 din 1995 privind regimul materialelor explozive, orice operațiune cu articole pirotehnice fără drept constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 3 luni la un an”, a explicat Aldea.

Articolele permise se cumpără doar de la societăți care au autorizații eliberate de Inspectoratul Teritorial de Muncă și Poliția Română, iar cele nepermise, care reprezintă risc foarte mare de rănire și de incendiu, nu ar trebui comercializate.

„Dacă articolele pirotehnice se găsesc pe piață, recomand să se anunțe imediat organele de poliție întrucât deținerea și comercializarea lor este infracțiune în baza Legii 126. Ele vin în mare parte din țări precum China și sunt aduse an de an, mai sunt și din stocul anilor trecuți”, a completat reprezentantul IGPR.

Adrian Aldea a afirmat că, până în prezent, au fost desfășurate peste 2.000 de controale în piețe, complexe comerciale și la alte obiective, ocazie cu care au fost constatate 334 de infracțiuni, fiind cercetate 354 de persoane.

„Totodată, au fost aplicate și 55 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 42.000 lei. În cadrul acțiunii au fost indisponibilizate articole pirotehnice în cantitate de peste 11.000 kg, în valoare de circa 300.000 de lei”, a spus el.

Poliția Română continuă acțiunea națională „Foc de artificii” pentru verificarea legalității operațiunilor cu articole pirotehnice desfășurate de persoanele fizice și juridice. Controalele au început în 15 noiembrie și se vor încheia la 4 ianuarie 2017.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri